26.10.2017

Aleksandra Kostić i baletska škola ,,Royal ballet of Montenegro” - Ples na vrhovima prstiju

Baletska škola ,,Royal ballet of Montenegro” postoji u Budvi već petnaest godina. Pod vođstvom balerine Aleksandre Kostić, ples na vrhovima prstiju postao je veoma popularan u gradu na obali mora. 

 

Piše: Zorica Radenović

Kao djevojčica počeli ste da se bavite baletom. Opišite nam prve momente Vašeg plesa na vrhovima prstiju?

 

Imala sam devet godina kada sam na radiju čula oglas za audiciju za baletsku školu ,,Lujo Davičo". Otrčala sam kod mame i rekla joj da hoću da idem na audiciju za baletsku školu. Ona me je ignorisala jer sam u to vrijeme trenirala folklor i spremala se na put za Grčku sa klubom. Međutim, prijatelj Gradimir Stanić koji se zadesio u kući predložio je da me povede na audiciju. Tako je počelo… Položila sam audiciju, presrećna što sam od stotinu prijavljenih ušla u trideset izabranih.

 

Da li je balet težak?

 

Balet je zaista težak, ali kada nešto volite ne odustajete tako lako. Dok sam bila u baletskoj školi iz godine u godinu program je bio teži i zahtjevniji. Ogromna želja, rad, upornost i disciplina su me jačale da izdržim. Sada mogu reći da su iza mene prelijepo djetinjstvo provedeno u željenoj školi, sa divnim drugaricama i profesorima.

 

Više od decenije radite sa djecom u školi baleta ,,Royal ballet of Montenegro” u Budvi. Kako je bilo na početku a kako je danas?

 

Nakon petnaestogodišnjeg rada na sceni, poželjela sam da svoje znanje prenesem na mlađe generacije. Sa predstavom ,,Trus i Trepet" rediteljke Vide Ognjenović u kojoj sam igrala, došla sam prvi put u Budvu na festival ,,Budva Grad Teatar" i bila očarana gradom. Tada sam prvi put poželjela da živim na moru. Nakon toga, dugi niz godina ljetovala sam u Budvi, i nekako je bilo logično da se preselim i krenem sa pedagoškim radom. U početku je bilo teško, da upoznate ljude, da im ukažete povjerenje i kvalitet, ali iz godine u godinu baletska škola ,,Royal ballet of Montenegro” je napredovala. Prošle godine smo u saradnji sa licenciranim pedagogom ,,Royal Academy of Dance” iz Londona Gretom Trefalt počeli da radimo po programu ,,Royal Akademy of Dance”. Na kraju školske godine dolaze profesionalni ispitivači iz Londona. Djeca polažu ispit i dobijaju diplome koje su visoko priznate širom svijeta. Nakon  položenog ispita studenti dobijaju bodove koji se uzimaju u obzir kao akademski krediti za upis na sve univerzitete koji pripadaju Evropskoj uniji i širom svijeta. Na ukupan broj ostvarenih bodova na prijemnom ispitu dodaju se bodovi - krediti stečeni u baletskoj školi putem polaganja RAD ispita čime se studentu omogućava mnogo bolji rezultat za upis na izabrani fakultet. Veliku podršku i doprinos našem radu pruža nam britanski Ambasador u Crnoj Gori, HE Mr. Ian Whitting. Zahvaljujući divnoj djeci i roditeljima koji ih usmeravaju na ovu vrstu umjetnosti, zajedničkim radom, povjerenjem, kvalitetom, razumijevanjem i dogovorom trajemo već petnaest godina u Budvi.

 

Na koji način balet utiče na razvoj psihe i tijela?

 

Baletske vježbe imaju važnu ulogu za pravilan fizički i psihički razvoj. Cilj nastave je da kod djeteta razvije  prirodnu nadarenost i ljubav prema igri. Balet razvija kompletnu ličnost, smisao za društveni život, rad, istrajnost i strpljenje. Kroz baletske vježbe razvija se fizička snaga i pravilno držanje tijela, koordinacija pokreta, memorija, motorika, samopouzdanje i muzikalnost. Baletske vježbe utiču i na kreativnost djeteta, širinu njegovog izražavanja pokretom, mišlju i emocijama.

 

Da li Crnogorke imaju odgovarajuće predispozicije za bavljenje baletom?

 

Naravno da imaju osnovne predispozicije za bavljenjem baletom. Mnogo djece je prošlo kroz baletsku školu i mogu da kažem da su Crnogorke vrlo talentovane, pomalo lijene ali vrlo šarmantne.

 

Da li su kod nas još uvijek prisutne predrasude da dječaci ne treba da se bave baletom?

 

Na žalost u Crnoj Gori i dalje postoje takve predrasude. Žao mi je što je tako,  baletske vježbe su veoma korisne za pravilan fizički i psihički razvoj djeteta, bilo da je ono ženskog ili muškog pola. Za ovih petnaest godina postojanja baletske škole “Royal ballet of Montenegro”, samo je jedan dječak iz Rusije dolazio na časove baleta, a od skoro je sa nama još jedan dječak koji pokazuje interesovanje za muziku i ples i odlično se snalazi na vrhovima prstiju.  

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt