17.06.2017

Kako provesti ljetnji raspust

Na početku smo letnjeg raspusta, kada imamo višak slobodnog vremena koji često ne znamo kako da iskoristimo. Tada obično posežemo za video igricama, društvenim mrežama, beskonačnom gledanju televiziskog programa ili, jednostavno „gluvarimo“. Da bi nam ljetnji mjeseci bili zanimljivi tome možemo sami doprinijeti. Onima koji ostaju u gradu pored odlaska na plažu i zabavnog provoda, predlažemo niz aktivnosti kojim će na kvalitetan način povesti slobodno vrijeme a istovremeno i dosta toga naučiti. Jedino što vam je potrebno je volja, istraživački duh i dobra fizička kondicija. Pratite naše sugestije i budite sigurni da je pred vama još jedno kvalitetno ispunjeno ljeto.

 

Pišu:

Dženet Ašani

Nikolija Ilić

 

Upoznajte svoj grad
 

Spomenici kulture

 

Budva je grad bogate istorije i kulture. Za ozbiljno razgledanje i upoznavanje Starog grada u ljetnjim mjesecima potrebna vam je dobra volja, želja da saznate nešto novo, mapa grada, flašica vode i šešir na glavi. Trebate se unaprijed informisati koji su to značajni kulturno-istorijski spomenici našeg grada. Sigurno ste čuli za pilone, kapiju antičke Budve, antičku nekropolu, rimske kapitele i terme, antički mozaik, srednjevjekovne zidine i bedeme Starog grada.

O svemu ovom možete više saznati ako posjetite JU "Muzeji i galerije Budve" gdje će vam dati osnovne informacije i upustva kako i gdje da ih pronađete. Upoznaćete svoj grad a time ga još više zavoljeti. 

 

Spomen obilježja

 

Ima ih nekoliko u našem gradu. Jedno od njih je spomen bista Stevana Mitrova Ljubiše, poznatog pisca koji je živio i stvarao na ovom podneblju. Jedna od spomen ploča je posvećena Jegoru Stroganovu, kaluđeru Manastira Praskvice. Spomen ploča sa nalazi na Čelobrdu, odakle se prostire jedan od najljepših pogleda na crnogorskom primorju. Ovo ujedno može da bude divan izlet koji će vas fizički ojačati, ako se budete peli uskim vijugavim putem od manastira Praskvice do Čelobrda. Put je jednom rukom sagradio kaluđer Jegor Stroganov, a zanimljivu priču o njemu možete čuti u manastiru Praskvica.

 

 

 

 

 Pratite kulturno-umjetničke događaje

 

U ljetnjim mjesecima imate priliku da odgledate brojne predstave koje se izvode u toku trajanja festivala Grad teatar. Nahranićete svoju dušu i doživjeti nezaboravna iskustva kojih ćete se rado sjećati u toku zimskih mjeseci. Možda upoznate nekog od poznatih glumaca, a najbolje što može da vam se desi je da se osjećate posebno i motivisano da svoj život umjesto svakodnevnog kiča i šunda ispunite kvalitenim kulturnim sadržajima. Pored pozorišnih predstava možete posjetiti i književne večeri koje se održavaju na Trgu pjesnika i likovne izložbe u Modernoj galeriji.

 

 

 

 

Organizujte izlete, druženja, planinarenje

 

Izreka kaže „u zdravom tijelu zdrav je duh“. Ne budite lijeni, organizujte izlete, druženja i planinarenje. Ili se jednostavno priključite nekom već postojećem planinarskom klubu i obiđite najljepše planine i vrhove Crne Gore. Doživjećete nezaboravne trenutke.

 

 

 

 

Čitajte

 

Napravite spisak knjiga koje, zbog školskih obaveza nijeste imali vremena da pročitate i ne ustežite se. Čitanje će vas vinuti među zvijezde, putovaćete sa glavnim likovima, sanjariti... Čitanje će dopinijeti bogatstvu vašeg rečnika i zražavanja.

 

 

 

Pišite memoare

 

Pisanje će vam pomoći da saberete svoj utiske i istovremeno ih prenesete na papir, nakon čega ćete imati priliku da ponovo uživate u onom što ste doživjeli. Na taj način usavršićete i definisati stil pisanja, što će vam itekako pomoći kada se ponovo vratite u školske klupe.

 

 

 

 

Sanjarite

Zamišljajte ono što želite i vjerijte da je to moguće. Time ste na pola puta do ostvarenja sna. Kako reče poznati pisac „Paolo Koljeo : “ Snovi su neostvarljivi samo zbog jedne stvari: straha od neuspjeha“. Sanjajte i vjerijte u svoj uspjeh!

 

 

 

Uzivajte u predstojećem ljetu i čitajte „Krug mladih“!

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt