13.06.2017

Dragan Krapović, Predsjednik Opštine Budva - Vrijeme je da se okrenemo mladima

Odnedavno na čelu budvanske opštine, Dragan Krapović, govori o prioritetima nove lokalne vlasti. U razgovoru za naš časopis, tvrdi da su mladi proteklih godina bili marginalizovani, te da će im nova vlast u Budvi pružiti nove šanse i mogućnosti. Poručuje da društvo mora da prepozna i odgovori na potrebe mladih. “Ukoliko ih ne podržimo i ne stvorimo jednake uslove za sve, napustiće nas, tražeći sreću na nekom drugom mjestu. A mi to ne želimo”, kaže Dragan Krapović.

 

 

Piše: Zorica Radenović

 

Sa Draganom Krapovićem nije bilo teško razgovarati. Otvoren, direktan i predusretljiv, ne ostavlja mnogo prostora za nedoumice. Kaže da ga je uloga predsjednika suočila sa bezbroj nerješenih problema, ali i da je spreman da da im se suprostavi. Ne plaši se neuspjeha i prepreka, jer će ih, smatra, uvijek biti. Vjeruje da predstoji vrijeme kada ćemo se ipak okrenuti pravim vrijednostima, ali da to neće biti brzo, ni lako. Svoje nasljednike, sina i kćerku, vaspitava da budu pošteni i marljivi. Snagu i energiju crpi od svoje porodice, najviše od ćerke koja mu se, kako kaže, uvijek obraduje.

Dragan Krapović je rođen 26. avgusta 1978. godine u Podgorici. Završio je Pravni fakultet u Podgorici,stekavši zvanje diplomirani pravnik. Pripravnički staž odradio je u Komercijalnoj banci AD Budva, gdje je kasnije bio stalno zaposlen u pravnom sektoru. Od 2009. godine bavio se privatnim poslom u oblasti turizma. Govori engleski i italijanski jezik.

 

Da li su, po Vašem mišljenju, mladi u proteklom periodu bili zapostavljeni i da li su njihove potrebe bile marginalizovane?

 

Mislim da jesu, i to je bilo nezasluženo. Posljednjih deset godina u našoj Opštini sredstva su se trošila netransparentno,bilo je dosta zloupotreba. Nijesmo iskoristili taj novac da postanemo humaniji, ili imamo bolji grad, i da u njemu mladi nađu svoje mjesto. Sada moramo pokušati da promijenimo tu praksu, da im pomognemo da se uključe u društveni i kulturni život, ali i da im zato ponudimo određene uslove.

 

Šta ćete nastojati da realizujete u toku Vašeg mandata a tiče se omladinske politike?

 

U cilju unapređenja položaja mladih u našoj Opštini, uspostavili smo saradnju sa Ministarstvom za sport Crne Gore. Sa ministrom Nikolom Janovićem ne nedavno smo razgovarali o problemima koji pogađaju mlađu populaciju. Ono što ćemo sigurno ove godine uraditi je osnivanje Omladinskog centra u Budvi, koji će doprinijeti unaprijeđenju položaja mladih. Omladinski centar će biti baza u kojoj će se planirati i realizovati brojne aktivnosti i biće u nadležnosti Sekretarijata za društvene djelatnosti. U te svrhe, Opština će Centru dati prostorije na korišćenje. Iako je u Opštini teška situacija, trudićemo se da planirane aktivnosti sprovedemo u djelo. Smatram da svaka vlast treba da vodi računa o mladima, te ćemo u tom smislu nastojati da napravimo značajan iskorak.

 

Među mladima iz Budve je prisutna želja da žive u nekom drugom gradu ili državi. Šta ćete preduzeti da ih zadržite?

 

Mladi do sada nijesu dobili svoju šansu. Zato žele da odu. Mnogo je onih koji dolaze u naš grad i u njemu se nastanjuju, a naša omladina teži da ode. Baš zatoćemo probati da ih zadržimo i ponudimo im šansu za sigurniju budućnost. To ćemo učiniti prevashodno kroz otvaranje novih radnih mjesta, gdje će moći da se ostvare u profesionalnom smislu. Do sada to nije bio slučaj, sve aktivnosti bile su usmjerene ka besomučnom sticanju profita, bez humane i društvene dimenzije. Svjestan sam da se to neće desiti preko noći. Mladi se danas ugledaju na pogrešne uzore, a za promjenu svijesti je potrebno vrijeme. Na nama je da im ponudimo nove kulturne i društvene sadržaje koji promovišu prave društvene vrijednosti poput: empatije, tolerancije i inkluzivnog društva. Studente želimo da stipendiramo kroz dodatno obrazovanje ali i da ih obavežemo da se vrate i da doprinesu svome gradu.

 

 

 

 

 

U predizbornoj kampanji ste govorili o potrebi ukidanja članarina sportskim klubovima koje finansira Opština Budva. Dokle se sa tim stiglo?

 

Veliki broj klubova sada ne naplaćuje članarine. Privremenim planom o finansiranju klubova, izdvojili smo određena sredstva za te klubove. Nijesmokontrolisali da li naplaćuju članarinu, ali ćemo i to činiti. I tu smo zatekli haotično stanje, ogroman broj klubova, neregistrovanih i amaterskih, čiji rad nije bio u skladu sa Zakonom o sportu. Trenutno radimo na njihovoj klasifikaciji i sistematizaciji. Za finansiranje sportskih klubova u Budvi, na osnovu Prijedloga budžeta za ovu godinu, opredijeljeno je sedamsto hiljada eura godišnje. Od toga su stotine hiljada eura namijenjene rekreativnim i amaterskim klubovima. U tom slučaju oni neće imati pravo da naplaćuju članarine.

 

Da li je i pored kritičkog stava koji iznosite na račun višegodišnjeg uništavanja prirodnog ambijenta Budve, ovaj grad za Vas i dalje poseban i jedinstven?  

Moja porodica i preci su ovdje živjeli stotinama godina. Iako sam imao priliku da živim drugdje, odlučio sam da ostanem u Budvi. Ona je za mene i dalje najljepše mjesto na svijetu. Prirodni resursi Budve su godinama unazad degradirani. Posljedica takvog stanja je ono što danas imamo - manjak zelenih površina i javnih sadržaja. Ipak, postoji šansa da ovaj grad zaštitimo od dalje degradacije i pokušamo da saniramo postojeće stanje.

 

Da li će Budva uskoro dobiti gradski park, stazu za vožnju bicikla, rolera?

 

Odavno se u Budvi priča o gradskom parku. Planirano je da bude na lokaciji Slovenska plaža ali je to zemljište sada u vlasništvu Budvanske rivijere. Smatram da treba da zaštitimo postojeće zelene površine, a to znači da manje parkove u centru grada izdvojimo kao posebne urbanističke parcele i odredimo da to budu površine čija se namjena ne može mijenjati. Što se tiče staze za bicikle i rolere, za takve aktivnosti je predviđeno šetalište koje je trenutno ne služi toj namjeni. Nastojaćemo da izgradimo moderno šetalište. Ministarstvo za uređenje prostora i zaštite životne sredine, Morsko dobro i Opština Budva će uskoro raspisati tender za arhitektonsko i urbanističko uređenje tog prostora. Tek nakon toga možemo računati na jedno moderno i bezbjedno šetalište, koje je odavno potrebnoBudvi.

 

Koje mjere ste preduzeli u cilju izgradnje novog vrtića u Budvi i gdje bi trebao da bude lociran?

 

Što se tiče vrtića u Budvi, trenutno, stanje je veoma loše. U centralnom vrtiću je smješteno mnogo više djece nego što to propisi dozvoljavaju. Mi u naselju Dubovica imamo izdvojenu parcelu za izgradnju novog vrtića, sređene papire i projekat koji smo kandidovali za izgradnju. Za nas je to jedan od najbitnijih projekata koji želimo da realizujemo u narednom periodu i koji će nas koštati oko 2,4 miliona eura. Ipak, Opština ne može samoinicijativno da gradi vrić, pa smo inicijativu uputili Ministarstvu prosvjete. Sada čekamo njihov odgovor.

 

Kojim se životnim principima rukovodite, šta želite da ostavite u amanet svojim nasljednicima? 

 

Vaspitavati mlade danas nije nimalo jednostavno. Ono što bih želio da im prenesem je da budu pošteni, marljivi i predusretjivi prema bližnjima. Volio bih takođe da moj sin bude džentlmen.

 

Da li Vas plaše neuspjesi i prepreke? Šta Vas motiviše da nastavite dalje i na koji način crpite snagu?

 

Neuspjeha će biti uvijek a prepreka ima i sada. Nalazim se na mjestu koje je teško i zahtjevno. Zatekao sam haotično stanje te će i mali pomaci značiti uspjeh. Snagu crpim iz porodice, iz onog što me usrećuje. To su trenuci provedeni sa djecom i suprugom. Iako je zbog mojih poslovnih obaveza tog vremena sada manje, trudimo se da ga kvalitetno provedemo.

 

Koji su po Vašem mišljenju preduslovi za srećan i uspješan život? Šta biste sugerisali mladima - čime da se rukovode?

 

Sugerisao bih im da se posvete obrazovanju i zdravim stilovima života. Danas, sa pozicije predsjednika Opšine shvatam značaj obrazovanja, i da mogu da se vratim unazad, mnogo više bih se potrudiooko toga.

 

Kako obnavljate energiju nakon iscrpljujućeg posla, da li se po vlačite u osamu ili se družite sa prijateljima?

 

Najčešće idem kući jer me tamo čekaju: supruga, sin i trogodišnja ćerkica, koja je veoma vezana za mene. Volim i da se osamim, ali to najčešće činim u krugu porodice. Oni su moja energija i snaga. 

 

Da li vam se sviđa „Krug mladih“, zašto ćete nas podržati?

 

Nedavno sam imao priliku sa se „upoznam“ sa sa sdržajem vašeg časopisa. Smatram da „Krug Mladih“ i sične inicijative treba podržati, jer će doprinijeti stvaranju boljeg ambijenta za mlade i omogućiti im aktivno uključivanje u drušveni život. Biću srećan ako naša podrška vama, bude doprinijela kreiranju novog, humanijeg ambijenta za mlade u Budvi. Na kraju krajeva, moja djeca rastu i neće proći mnogo vremena, pa će i oni čitati „Krug Mladih“.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt