13.06.2017

Helena Blagojević - Slikarstvo me ispunjava i smiruje

Helena Blagojević je učenica SMS "Danilo Kiš". Crta od treće godine. Slikarstvo je smiruje. Uzori su joj Pikaso i Leonardo Da Vinči. Pažljivo bira prijatelje, ali ih i čuva. Za sebe kaže da je odgovorna, tvrdoglava i osjetljiva.

O Heleni, budućoj slikarki iz Budve, u priči koja slijedi.

 

Pišu:

Jovana Jagetić

Lana Savić

 

Inspiracija

 

Inspiriše me dobra knjiga. Volim avanturistički žanr, iz njega nastaju motivi koje pretačem u sliku. Slika nastaje iz riječi. Osluškujem zvukove iz prirode i iz njih stvaram vizije koje kasnije slikam. Često me i muzika koju slušam inspiriše.

 

Prve slike

 

Počela sam da slikam u trećoj godini. Jedino sam bila mirna dok crtam.To je shvatila moja vaspitačica, koja je saopštila majci da imam talenat za crtanje.Te svoje prve radove čuvam i danas.

 

Slikarske tehnike

 

Najviše koristim pastel, akrilik i akvarel. Crtam i ulje na platnu, ali za tu tehniku treba da sačekam da upišem akademiju. Najviše sam se pronašla u pastelu.

 

 

Dok slikam:

 

Ushićena sam i u svom, drugačijem svijetu. Slikanje me smiruje. Pričinjava mi zadovoljstvo, u tome sam se pronašla.Oprobala sam se i u drugim aktivnostima, ali mi slikanje najviše prija.

 

 

 

  

Najradije slikam:

 

Životinje i prirodu.Ne volim da slikam ljude i portrete. Trudim se da istaknem detalje i napravim toliko poteza da sve bude perfektno.

 

 

 

 

 

Hobi

Volim da slušam muziku kao i većina tinejdžera,da čitam dobru knjigu i zalazim u sfere neistraženog. Stoga uglavnom čitam avanturistički žanr.

 

Organizacija vremena

 

Na žalost nemam dovoljno vremena za slikanje. U gimnaziji nastojim da postignem dobar prosjek da bi se upisala na akademiju. Učenje mi oduzima dragocjenovrijeme za slikanje ali tu nemam izbora. Bude period kada ne mogu da slikam. To je uglavnom kada sam pod stresom zbog škole. Preosjetljiva sam, dosta stvari me dotiče.

 

Ideje

 

Prihvatam tuđe ideje i volim da ih kopiram. Pokušavam da naslikam radove već poznatih slikara.

 

Darovi

 

Volim da poklanjam i dijelim sa ljudima. Prija mi da drugog učinim srećnim.

 

Ljubav kao inspiracija

 

Ljubav me inspiriše. Slikam je na primjer kroz dvije zaljubljene golubice.

 

Prijateljstvo

 

Rijetko biram prijatelje i nemam ih puno. Imam dva, tri iskrena prijatelja. Ne volim da „držim“ ljude previše blizu sebe jer ne volim izdaju. To me užasno povrijedi i zato ne volim ljude da slikam.

 

Neostvarena želja

 

Želim da imam konja i da naučim da jašem.

 

Osobine

 

Tvrdoglava sam i odgovorna. Ne dozvoljavam drugima da „petljaju“ po mojoj mašti. Osjetljiva sam i zbog toga u slikarstvu pronalazim mir i zaštitu od spoljašnjeg svijeta.

 

Moto

 

Moj moto je: „Kada nešto počneš to i završi.

 

Izložba

 

Do sada sam izlagala na jednoj grupnoj izložbi u šestom razredu osnovne škole.

 

Uzori u slikarstvu

 

Leonardo Da Vinči i Pikaso. Više Pikaso, jer se pored slikarstva bavio i dizajnom. Pikaso je moj uzor, voljela nešto slično da radim.

 

Planovi za budućnost

 

Želim da završim „Llikovnu akademiju“ i da se profesionalno bavim umjetnošću i slikarstvom.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt