13.06.2017

Jasna Marković: Opet da se rodim bila bih novinarka

Nekada vas je njen glas pozdravljao sa lokalne radio stanice. Danas vam se obraća sa
malih ekrana. Često vam nazove dobro jutro. Snima emisije, priprema priloge, voditelj je informativne emisije. I još mnogo toga.

 

Prije svega Jasna Markovic je pouzdana, odgovorna i tačna. Na poslu profesionalac, u kući supruga i majka. Novinarstvom se bavi još od srednje škole. Za naš časopis kaže „Opet da se rodim bila bih novinarka“. Voli svoj grad. Ljuti je što je u njemu ostalo malo prostora za igru, djecu, sport i rekreaciju. Životni moto ove mlade žene je „dobro se dobrim vraća“.

 

Zašto ste se odlučili za novinarstvo?

 

U moj život ono je došlo spontano. Od malena sam voljela da pjevam, recitujem i koristim priliku da budem uz mikrofon. U drugom razredu osnovne škole učestvovala sam na muzičkom toboganu kod Minje Subote. Uvijek sam voljela scenu i javne nastupe. Kasnije, u srednjoj školi honorarno sam radila za radio Budvu. Prijavila sam se na konkurs za mjesto voditelja i saradnika. Vodila sam emisiju „Hotel želja“, i „Hit dana“, nakon čega sam bila angažovana u sportskoj, kulturnoj i informativnoj redakciji.

 

Da li Vas je neko poznato novinarsko lice insipirisalo da se bavite ovim poslom?

 

Nikada nisam imala idole i uzore. Sviđale su mi se voditeljke „Radio televizije Crna Gora“ kao što su: Ljiljana Blagojevic i Biljana Stankovic. One su odmjerene i damski rade svoj posao.

 

Da li je teško uvijek biti prijatan i nasmijan?

 

Nije lako biti javna ličnost. Pored radosnih trenutaka, život se sastoji od briga i obaveza. Bez obzira na to, moramo biti profesionalni i zračiti pozitivnom energijom. Ne uzdižem se. Dio sam zajednice kojoj pripadam, volim da pomažem ljudima kod kojih prepoznam da je pomoć potrebna.

 

 

Da li ste putovali radeći posao novinara?

 

Najljepši dio novinarskog posla je mogućnost da putuješ. Dvaput sam bila u Novom Sadu, i za to putovanje me vežu lijepe uspomene.

 

Koje osobine treba da posjeduje novinar?

 

Da bude radoznao, ljubopitljiv, dobro informisan i slobodnog duha.

 

Koje teme i emisije najviše volite da radite?

 

Volim putopisne reportaže i razgovore sa neobičnm ljudima. Sviđaju mi se emisije Jovana Memedovića „Sasvim prirodno“ i Branka Stankovića „Kvadratura kruga“, kao i emisija „Zapis“ Miomira Maroša.

 

Koliko novinarstvo oduzima vremena?

 

Koliko god da je posao naporan, uz dobru organizaju sve se može stići. Kada sam bila mala, baka mi je govorila da naveče pred spavanje napravim plan za sjutra.

 

Je li teško postići uspjeh u novinarstvu?

 

Uspjeh se gradi vremenom. Često padnemo, ali je važnije da svaki put ustanemo. Dobar novinar se postaje dugogodišnjim iskustvom.

 

Da li novinar treba da bude univerzalna sveznalica?

 

Novinar treba da bude dobro informisan. Imamo portale, novine, televiziju, literaturu a samim tim i mogućnost da budemo dobro informisani. Na nama je da odlučimo hoćemo li biti profesionalni ili ne. Nije na odmet pročitati i neku knjigu.

 

Kako gledate na „lake sadržaje“ koji se emituju na TV ekranima i u štampi?

 

Ne gledam takve sadržaje, o njima čujem iz komentara ali me jednostavno ne zanimaju.

 

Vaše mišljenje o budućnosti crnogorskog novinarstva?

 

Neizvjesna je budućnost ljekara, pravnika, menadžera pa i novinara. Ipak, nadu ne treba gubiti.

 

 

Jeste li nekada poželjeli da se bavite drugim poslom?

 

Iskreno da. Završila sam „Fakultet za turizam“ i mogla bih mnogo toga da radim. Ali u tom poslu ne bih uživala kao u novinarstvu.

 

Koliko volite svoj grad, šta Vas čini srećnom a šta Vas rastužuje?

 

Mnogo volim svoj grad. Kada nijesam u Budvi, prvo što mi nedostaje je miris mora. Ljuti me to što sve manje ima prostora za djecu, igru, sport i rekreaciju. Grad je pretvoren u stambene i poslovne objekte i hotele.

 

 

Šta za Vas znači porodica?

 

Porodica je za mene sve. Moj početak i moj kraj. Da nije porodice, ne bi bilo ni mene.

 

Koji je Vaš životni moto, čime se rukovodite?

 

Biti pošten prema sebi i drugima. Ne moramo biti sa svima u dobrim odnosima, ali se možemo međusobno uvažavati. Moj moto je „Dobro se dobrim vraća“.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt