28.10.2017

Ksenija Franeta, flautistkinja - Muzika, moj životni izbor

Nekadašnja učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi, Ksenija Franeta pohađa Srednju muzičku školu u Tivtu, u klasi profesorice Brune Matijević. Završila je Školu za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi, u klasi profesorice Ane Barjak. Dobitnica je više nagrada na međunarodnim i državnim takmičenjima i festivalima. U 2018.godini osvojila je zlatnu liru na međunarodnom takmičenju "Stevan Mokranjac" u Požarevcu. Na državnom Festivalu mladih u Herceg Novom u kamernom sastavu osvojila je prvo mjesto.

Uz živu svirku i prijatnu atmosferu evocirale smo uspomene iz djetinstva, razgovarale o muzici i planovima za budućnost.Pripremila: Jasmina Bigović

Ksenija, prvo žlim da te pitam kako si i kada zavoljela klasičnu muziku?

 

Počela sam da sviram kao veoma mala djevojčica. Ipak, da je muzika moja ljubav i da je ona ono čime zelim da se bavim u životu, shvatila sam već u sedmom razredu osnovne skole.

 

Da li su na tvoj izbor da se upišeš u muzičku školu uticali roditelji?

 

U početku roditelji su htjeli da me upišu u muzičku školu, iako ja to tada nijesam željela. Nijesu me pritiskali, dali su mi vremena da razmislim, da bih je nakon godinu dana sama željno upisala. Možda zbog moje tetke i majke koje su takođe svirale flautu, upisala sam nastavu flaute.


Da li je sredina u kojoj živis uticala na tvoj izbor da se bavis muzikom?

 

Više je uticala negativno nego pozitivno. Kada sam razmišljala da upišem Srednju muzičku školu u Tivtu, većina vršnjaka me je pitala zbog čega to želim, ako od toga ništa ne dobijam. Smatrali su da je bolje da upišem nešto „korisno“ ali ja sam im govorila da ću radije upisati ono čime želim da se bavim u životu, nego da provodim osam sati dnevno mrzeći posao koji bi mi mozda donosio više novca.

 

 

Da li si bila razočarana njihovim reakcijama? I sta bi im sada rekla na trećoj godini studija?

 

Bila sam razočarana, ali iskrena da budem, to sam i očekivala. U osnovnoj školi bila sam lučaš pa je većina očekivala da ću upisati gimnaziju. Sada bi im rekla: ,,Gledajte me’’.

 

Da li u srednjoj muzičkoj školi imate i predmete opšteg obrazovanja?

 

Da, u prvom razredu smo imali dosta opstih predmeta, dok se u višim razredima predmeti bazirani na teoriji muzike i višem stepenu muzičkog obrazovanja. Nastavu jezika i fizičkog vaspitanja pohađamo tokom čitavog školovanja.


S obzirom na to da živimo u vremenu i društvu koje nažalost ne vrednuje klasične vrijednosti, da li ti se dogodilo da vršnjaci i okolina gledaju na tebe kao na čudnu osobu koja živi u nekom svom svijetu?

 

Uvijek, sada u srednjoj školi manje, jer sam okružena ljudima koji su slični meni. Međutim, u osnovnoj školi su me stalno nekako izdvajali. Te stvari me nijesu mnogo doticale, te se na sreću nijesam mnogo opterećivala tuđim mišljenjima


Kako vidiš sebe u budućnosti? Da li možda u simfonijskom orkestru ili kao solistikinju?

 

Najviše bih voljela da sviram u simfonijskom orkestru, ali mi ne bi smetalo ni da radim kao profesorica u muzičkoj skoli. Što se tiče solo karijere, uvijek će biti koncerata gdje ću nastupati sama ili u okviru nekog ansambla.

 

 

Da li si do sada kreirala neku od kompozicija ili eksperimentisala sa žanrovima?

 

Nijesam baš mnogo, ali ponekad sviram džez i improvizujem sa prijateljima. Što se klasične muzike tiče, svirala sam kompozicije od baroknog perioda, sve do impresionizma. Svirala sam i kompozicije iz 21. vijeka, rok, pop i sve sto se može svirati na flauti. Ishodi su veoma zanimljivi, ali nikada nijesam vidjela sebe u kreiranju kompozicija.

 

Da li si možda razmišljala da osnuješ neki bend koji bi bio ,,neobičan za uklopiti’’ u svojoj školi?

 

To bi definitivno bilo interesantno. U našoj školi imamo predmet koji se zove kamerna, gdje uklapamo razne instrumente u kamerni sastav. U jednom sastavu sviram sa klarinetom, oboom, trombonom i hornom. Taj sastav nam je kao bend jer ne sviramo samo klasičnu muziku. Možda nekada u budućnosti budem članica nekog benda. Nijesam baš svirala sa gudačima jer u našoj školi su pretežno učenici koji sviraju duvačke instrumente. Voljela bih česce da imam priliku da sviram sa njima, sem u nekim projektima gdje se svira u orkestru.

 

Za kraj, da li sebe zauvijek vidis u svijetu muzike bez izuzetka?

 

Iskreno da, i ne bih to mijenjala, neki možda nijesu sigurni pa upisu dvije škole, ali ja sam sto posto sigurna u svoj izbor. Znam da ću se čitavog života baviti muzikom, jer drugo mi sada ne bi ni bilo prirodno.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt