25.06.2017

Vesna Radonić, predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore i GK Budva - Gimnastika je moj život

Osvaja stavom, mladalačkim duhom i izgledom. Poznata gimnastičarka bivše Jugoslavije, Vesna Radonić danas je predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore i GK Budva. Pored trenerskog posla angažovana je i kao sudija na Svjetskim kupovima u gimnastici. Predvodi Gimnastički klub Budva na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu i na taj način promoviše svoj grad. Kaže da je prvenstveno trener, te da je to posao koji je najviše ispunjava.

Na Svjetskom prvenstvu, u grupnoj gimnastici 1989. godine u Sarajevu Vesna Radonić je sa svojom grupom osvojila sedmo mjesto. Taj uspjeh u Bosni i Hercegovini niko više nije ponovio. Nakon preseljenja iz Banja Luke u Budvu, osnovala je Gimnastički klub Budva, koji traje već dvadeset godina.

 

Koja su najznačajnija takmičenja GK Budva?

 

Ponosna sam na takmičenja našeg Gimnastičkog kluba, naročito na učešće u Mediteranskim igrama 2009. godine kada su gimnastičarke Nataša Jovović i Marija Filipović postigle značajne rezultate.

Tada smo Crnu Goru prvi put predstavljale na Mediteranskim igrama. Slijedi Svjetsko prvenstvo u Montpeljeu 2011. godine kada je reprezentativka Milena Milačić prvi put predstavljala Crnu Goru.

Gimnastički klub Budva je organizator velikog Montenegro kupa koji se održava u ljetnjem periodu u Budvi, a povodom Dana opštine i Internacionalnog turnira u gimnastici. Učestvovali smo na više od dvadeset Internacionalnih turnira.

 

 

Koliko je u Crnoj Gori popularna gimnastika?

 

-Do prije tri godine bili smo jedini Gimnastički klub u Crnoj Gori. Danas je više klubova: u Danilovgradu, Podgorici i Herceg Novom. Trenutno imamo nekoliko dobrih juniorki koje stasavaju u seniorke, a neke dolaze čak iz Danilovgrada i treniraju u Budvi.

 

Kako ste došli na ideju da osnujete GK Budva?

 

-Nakon što sam se 1993. doselila iz Banja Luke, riješila sam da osnujem Gimnastički klub Budva. Počeli smo sa radom dvije godine kasnije. Tadašnja direktorica osnovne škole Biljana Vukčević bila je otvorena za saradnju. Tako smo počeli, trajemo dvadeset godina i iza nas je veliko iskustvo.

 

 

Predsjednica ste i Gimnastičkog saveza Crne Gore. Kako se organizujete?

 

Moja mama kaže da je nervira kojom brzinom hodam. Možda zato sve postižem. Dok su mi sinovi bili mali imala sam mnogo više obaveza. Iskreno, nije bilo dana kada sam sebi rekla da ne mogu više. Uživam u onome što radim i ne pada mi teško. Gimnastika je moj život i njoj sam potpuno predana.

 

Ko Vas je usmjerio ka gimnastici?

 

Sa tri godine u kući sam bila nepodnošljiva. Prevrtala sam se i pravila vratolomije sve dok me otac jednog dana nije poveo u Gimnastički klub u Banja Luku. Želio je da usmjerim svoju energiju. Nevjerovatno je dokle dosežu moja sjećanja kada je gimnastika u pitanju. Jasno se sjećam svog prvog treninga, trenera i sale, iako sam imala samo tri godine. U početku smo na treninge dolazili radi druženja i zabave, sve do momenta kada smo počeli ozbiljno da se pripremamo za takmičenja. Bila su to republička i državna prvenstva, nakon čega su uslijedili odlasci na Svjetske kupove, Evropska i Balkanska prvenstva i Mediteranske igre.

 

 

 

U kom uzrastu je preporučivo početi sa gimnastikom?

 

Počinje se već sa tri a stasa od pet do sedam godina. Tada kreću prva takmičenja. Djevojke sa šesnaest godina postaju seniorke.

 

Na koji način bodrite gimnastičarke pred takmičenje?

 

Govorim im da je svako takmičenje važno, svjetskog ili nižeg ranga. Učim ih da daju maksimum ne razmišljajući o značaju i veličini takmičenja. Treba da se potrude i fokusiraju na igru i muziku.

   

 

 

Plaše li Vas neuspjesi i prepreke?

 

Ne, na život gledam kao na lekciju koju učimo kroz dobra i loša iskustva. Kada je nešto loše treba da napravimo promjene i nastavimo dalje jači i samosvjesniji? Gimnastika mnogo doprinosi izgradnji jake i stabilne ličnosti. Mnoge djevojke koje su bile članovi Gimnastičkog kluba Budva završile su fakultete i bave se poslovima koji ih ispunjavaju. Sigurna sam da su u našem klubu naučile kako da istraju i da se izbore za ono što žele.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt