28.05.2018

Zorica Radenović: Vjerujem u budućnost mladih

Zorica Radenović, predsjednica NVO „Sedma sila mladih“, govori o ciljevima i razlozima osnivanja budvanskog časopisa i portala "Krug mladih", iskustvu u radu sa mladima, kao i budućnosti projekta koji afirmiše mlade i podstiče ih na aktivizam.

 

 

Zorica Radenović je diplomirani politikolog i novinarka, članica je Radne grupe za izradu Nacrta Strategije za mlade Opštine Budva za period 2018- 2021 godine.

 

KAKO BI OPISALA ČASOPIS KOJI SI OSNOVALA?


Časopis je koncipiran tako da podstiče na promišljanje, rasuđivanje, pozitivno razmišljanje i djelovanje. Krug mladih ima za cilj da nas motiviše na akciju, na pozitivne iskorake, da nas usmjeri ka ispravnim živornim odlukama, ali i upozori na brojne zamke i opasnosti. Namijenjen je prevashodno mladima. Ovo je upravo priča o njima – mladićima i djevojkama iz komšiluka koji će u godinama koje dolaze biti neimari moderne istorije Budve. Jedna moja prijateljica - novinarka, nedavno mi je rekla: „Čitam časopis i natapam se ovom mladom, neiskvarenom, plemenitom i kreativnom energijom. Divno je to što radiš!“

 

Još divnije je kada vam to neko kaže i kada shvatite da ljudi to znaju da cijene.

 

 

KRAJEM DECEMBRA 2015. IZAŠAO JE PRVI BROJ KRUGA MLADIH. ŠTA SE PROMIJENILO OD TADA DO DANAS?


Mnogo toga. Ekipa mladih sa kojim sada radim je potpuno drugačija. Članovi redakcije su uglavnom srednjoškolci, zreli, poletni i pomalo luckasti… Šalim se, ali priznajem da mi je bio cilj da u projekat uključim srednjoškolce, koji su u početku djelovali neuhvatljivo. Zapravo, samo im je trebalo vremena da shvate o čemu se radi. Iako mnogi tvrde da nam je omladina lijenja i nezaineresovana, smatram da to nije tačno.

 

Sofokle je još u petom vijeku prije nove ere kazao: Naši mladi danas vole luksuz. Imaju loše manire i preziru autoritete; pokazuju nepoštovanje prema odraslima, i više vole da brbljaju nego da uče. Više ne ustaju kad neko stariji uđe u sobu. Protivreče roditeljima, ne umiju pristojno ni da jedu, i tiranišu svoje učitelje.’’

 

Način na koji su mladi viđeni i okarakterisani u petom vijeku prije nove ere, primjenjiv je i u današnje vrijeme, hiljadama godina kasnije. Sofoklov stav o mladima je tačan ako mlade posmatraamo kao problem a ne kao resurs. Na sreću, postoji i drugačiji pristup koji se zasniva na prihvatanju mladih kao ogromnog potencijala društva. Razvojni pristup karakterišu dugoročna rješenja, prepoznavanje potreba i razvijanje programa, koji pomažu mladima pri razvijanju svojih potencijala i iskazivanju kapaciteta.

 

Čini se da smo u Krugu mladih donekle uspjeli u tome. Kreirali smo sigurno i podržavajuće okruženje, u km su mladi motivisani da iskažu svoje mišljenje, ideje i potencijale, kako bi aktivno učestvovali u svom razvoju. I oni to čine. Znaju da prepoznaju iskrenost i dobre namjere. U onome što rade traže potvrdu svoje ličnosti, što i jeste cilj odrastanja.

 

 

KRUG MLADIH 2017. DOBIJA I SVOJ PORTAL. DA LI JE TO BIO DIO PLANA?


Ne mogu reći da nam je u početku bila namjera da osnujemo portal. To je došlo tek kasnije. Počeli smo sa idejom o osnivanju lokalnog štampanog medija, koji će biti centar okupljanja i kritičkog promišljanja mladih, mjesto gdje će se informisati i uključivati u društvene i kulturne tokove, razmišljati o aktivizmu, mjesto njihove afirmacije i kreacije. Tražili smo način da promijenimo učmalu atmosveru i opštu nezainteresovanost mladih da učine nešto za sebe i zajednicu. Nakon promocije prvog broja časopisa, postalo je jasno šta treba činiti dalje. „Krug mladih“ je zaživio onda kada smo se predstavili javnosti, u početku kroz promocije i organizovanje kulturnih događaja, okruglih stolova i humanitarnih akcija, a kasnije i kroz saradnju sa organizacijama i na projektima kojima su mladi ciljna grupa. Iskustvo je pokazalo koliko im je  to nedostajalo. Bilo je potrebno da ih drugi čuju, podrže, pitaju za mišljenje i podstaknu da se uključe u život zajednice. Teme su se nizale, otvarali smo nova pitanja i poglavlja, stekli povjerenje javnosti i opstali do danas.

 

A ONDA STE OSNOVALI PORTAL?


Portal smo osnovali tek prošle godine uz podršku Turističke organizacije Budve i još nekoliko sponzora. Odmah po objavljivanju prvih tekstova na portalu, postalo je jasno zašto je ta odluka bila ispravna. Pokazalo se da ne treba ignorisati prednosti tehnologije, već da ih treba koristiti u pozitivne svrhe. Portal nam je otvorio nove mogućnosti, doprinio većoj čitanosti i prepoznatljivosti. No, zbog elektronske verzije časopisa nijesmo odustali od štampanog izdanja. I dalje vjerujemo da ima onih koji vole da se udobno smjeste u fotelju i čitaju štampano izdanje Kruga mladih. Onako dok još miriše na štampu. 

 

VJERUJETE LI U BUDUĆNOST KRUGA MLADIH?


Vjerujem u budućnost, pa tako i u budućnost onoga što radimo. Nema uspjeha preko noći. Smatram da je za sve potrebno vrijeme, dosta rada i upornosti. I ljubav kao glavni sastojak onoga što „krčkamo“ u našoj novinarskoj radionici. Bez ljubavi i povjerenja nema uspjeha. Svaka priča protkana je tim začinom i to čitaoci osjećaju. Često me pitaju, kako nam uspijeva da na promocijama okupimo toliki broj građana. Odgovor je jednostavan - "za sve je potrebno zrno ljubavi".

 

 

 

NA ŠTA STE NAROČITO PONOSNI KADA JE KRUG MLADIH U PITANJU?


Prije svega ponosna sam na mlade ljude sa kojima sarađujem. Već dvije godine radimo na zajednikom projektu, upućeni smo jedni na druge. Oni znaju da slušaju i razumiju moje ideje, prihvataju prijedloge i sugestije, odgovorno pristupaju njihovoj raealizaciji, uče, istražuju. 

Pratim ih kako rastu i razvijaju se, stiču povjerenje u ono što radimo, razumiju smisao, donose nove odluke i realizuju ih. Sve to, značajno je njihov dalji razvoj.

 

Takođe, ponosna sam na brojne čitaoce, kontinuitet u radu, istrajnost i dobre namjere. Na svaku objavljenu priču koja je nekoga obradovala, oraspoložila, motivisala, naučila nečem novom i korisnom. Sve to donosi veliku radost i životno zadovoljstvo.

 

NAJDRAŽI TRENUCI U KRUGU MLADIH?


Teško je izdvojiti najdraže trenutke jer ih je bilo dosta. Ipak, sjećanje na prvi broj i danas mi izazove pozitivne emocije. Tu su i kulturni događaji i promocije u Modernoj galeriji, Narodnoj biblioteci, Trgu pjesnika, Omladinskom klubu, humanitarne akcije, Eko - fest Budva…

 

 

NAJDRAŽE PRIČE?


Obuhvatili smo mnoge značajne teme iz svih oblasti drušrvenog i kulturnog života. Bavili smo se građanskim aktivizmom, kulturnom politikom za mlade, pitanjima humanosti i empatije, odrastanjem, obrazovanjem, zdravljem, sportom. Pred nama su brojne teme koje tek planiramo da otvorimo. Svemu pristupamo veoma odgovorno, njegujući istraživački duh i novinarstvo.

 

KAKO ĆE SE DALJE RAZVIJATI KRUG MLADIH?


To ni sama ne znam. Nove ideje realizujemo onda kada se stvore dobri uslovi. Bitno je opstati i sačuvati nešto u šta je uloženo dosta vremena i truda. Projekat već drugu godinu podržava Ministarstvo sporta, tu su i Opština Budva, lokalna turistička organizacija,Narodna biblioteka Budve, druge institucije i pojedinci. Znam da bi trebalo više i bolje, ali vjerujem da će vremenom i toga biti.

 

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt