30.06.2018

Sjećanje na Čeda Vukovića

Malo ko se može pohvaliti da je za komšiju imao poznatog pisca. Danas  se uglavnom hvalimo ako nam je komšija poznata estradna  ličnost ili pak političar. Ja sam imala čast da živim u blizini poznatog  crnogorskog književnika koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom stvaralaštvu.

 

Piše: Tae Babić

Znam da živimo u vremenu kada se malo čita i kada pisci više nijesu na glasu. Ali, baš zato želim da podsjetim na Čeda Vukovića. Imala sam čast da ga lično upoznam. Pamtim ga kao vedrog i nasmijanog čovjeka koji je svakog jutra i u suton šetao sa suprugom sa kojom je imao dvije ćerke.

 

Čedo Vuković je rođen je 1920. godine u Crnoj Gori. Gimnaziju je pohađao u Peći, a nakon mature otišao je u Beograd, gdje je studirao književnost. Nakon diplome ostao je da živi i radi u Beogradu. Tamo je postao učesnik Narodno-oslobodilačke borbe.

 

1953. godine Vuković se vratio u Crnu Goru. Dugo je uređivao časopis "Stvaranje", sve dok nije 1972. godine otišao u penziju. Vuković je bio i predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, član Savjeta Crne Gore, dva puta je bio potpredsednik CANU-a.

 

Zbog svojih zapaženih djela Vuković je postao dobitnik nagrade AVNOJ-a za književnost. Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade te je postao nosilac povelje Istaknuti kulturni stvaralac Ministarstva kulture Crne Gore.

 

Vuković je napisao 15 romana, a najveću popularnost donijeli su mu dječiji romani: "Svemoćno oko", "Tim Lavlje srce" i "Letelica profesora Bistrouma". Roman Čede Vukovića "Tim Lavlje srce" preveden je na italijanski jezik i dobro je poznat generacijama koje su odrastale u SFRJ, mada velike izdavačke kuće i danas izdaju pomenutu knjigu, baš kao i "Svemoćno oko" i "Mrtvo duboko".

 

 

Kao književni urednik, Vuković je priredio sledeća izdanja knjiga: "Petar I Petrović: Freske na kamenu", "Nadvremenski glasovi", "Izviriječ" i "Petar I Petrović: Poslanice".

 

Sabrana Čede Vukovića dela objavljena su 2000. godine.

 

Vuković je umro u Budvi 2014. godine.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt