27.12.2017

Šta poznati čitaju - Dejana Ponoš, direktorica Arhimed tima i dobitnica Business Woman Award 2017

"Knjiga od nas traži posvećenost, koncentraciju i strpljenje, ali nam daje mnogo više, nove dimenzije, nova znanja, pospješuje kritičku misao ali prije svega čini nas boljim ljudima", kaže Dejana Ponoš, direktorica Arhimed tima i dobitnica Business Woman Award 2017.godinu.


Uređuje: Zorica Radenović

"Za vrijeme mog odrastanja u različitim državama bivše Jugoslavije nijesmo imali mnogo mogućnosti, ali smo posjedovali maštu. Čitanjem smo odlazili na druge kontinente, otkrivali nove životinje, upoznavali kulturne različitosti. Bila sam fascinirana knjigama i romanima o Indijancima. Upijala sam i u svojoj mašti proživljavala svaku rečenicu. Moj junak tada bio je Winettu, slavni poglavica koji se borio za prava svog naroda. Iako sam bila svjesna da je Vinetua stvorio Karl Maj, pravedni poglavica je bio toliko stvaran, da je njegov sistem vrijednosti oblikovao i izgrađivao moj vrednosni sistem. Već tada sam upoznala dobro i zlo i znala sam da, iako dobro uvijek ne pobjeđuje, od njega ne smijemo odustati", priča za "Krug mladih" Dejana Ponoš, usput otkrivajući još ponešto o svojoj ljubavi prema knjizi i čitanju.


"Ponovo čitam klasike, jer sa novim iskustvom, postoji drugačija perspektiva. Jedan Majstor i Margarita nekada je bila priča o nekoj „vjestici“ a danas velika životna pouka".

 

Dvije knjige obilježile su Dejaninu 2017.godinu.

 

"Jedna od njih je knjiga poezije „Dzep pun tajni“ Momcila Zeka Zekovića, tekstopisca grupe Perper i pjesnika. Da, ljubav je uvijek u modi... Trenutno čitam knjigu „Ovaj svijet može da bude bolji - moji razgovori sa kćerkom o ekonomiji“, grčkog ekonomiste Janisa Varufakisa, koju preporučujem svim roditeljima, jer pruža divna i jednostavna objašnjenja trzišta i ekonomije".

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt