26.12.2017

Šta poznati čitaju - Dušica Labović, književnica

"Svo bogatstvo svijeta je u knjigama. Za mene čitanje nije bijeg od stvarnosti, za mene čitanje je osveženje, praksa uma, mogućnost da se «prebacim u tuđu kožu» i proživim još jedan život uporedo sa mojim. Šta nam još drugo u životu može dati ovakvu mogućnost? Samo knjiga! Veoma je dug spisak zadovoljstava i korisnosti koje nam čitanje daje", kaže Dušica Labović, književnica iz Budve. 

 

Uređuje: Zorica Radenović

Dušica Labović čita svakodnevno. Čita u slobodnim trenucima, na putovanjima, u kući, čita djeci, čita suprugu ili on njoj, čita dok sprema jelo u kuhinji, dok ne zaspi…

Ima običaj da kaže: "žao mi je što za života neću uspjeti da pročitam sve knjige na svijetu".

 

Autorka je dva romana "Enso" i "Tajna jednog mosta", i dvije drame "Lucia della Butua" i "Veličine i boje". Nedavno je naslijedila cijelu biblioteku jedne aristokratske porodice iz Rusije.

 

"Bila sam zapanjena kada sam shvatila da su tiraži tih knjiga bili milionski. A koji su tiraži danas? Zamislite onda koliko sam sada bogatiija. Zasigurno mi neće biti nimalo dosadno sljedećih par godina", kaže kroz šalu naša sagovornica.

 

Mladima preporučuje da osvijeste svoja interesovanja, kako bi se opredijelili šta da čitaju.

 

"Trebaju čitati poučne, mudre, možda čak i praktične knjige. Britanske, francuske i ruske klasike. Preporučila bih knjige koje mijenjaju svijest, koje bude, otvaraju nove horizonte, navode na put za koji smo smatrali da nemamo dovoljno hrabrosti, okreću sebi.

Evo nekoliko predloga Dušice Labović:

 

«Iza granice straha» Don Miguel Ruis

«Zrelost» Ošo

«Kaluđer koji je prodao svoj ferari» Robin Šarma

«Biti u sanjanju» Florinda Doner

«Celestinsko proročanstvo» Džejms Redfild

«Komplet tom» Karlos Kastanjeda

«Pročišćenje duše» Kacudžo Niši

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt