31.08.2017

Anastasija Jakovljević - Biti dio kulture, velika je čast i privilegija

Jednom prilikom, urednica časopisa „Krug mladih“ Zorica Radenović mi je kazala: ,,Pametna si za površne stvari". U trenutku kada sam završila svoj prvi novinarski zadatak izvještača povodom pozorišne predstave, shvatila sam o čemu govori. Biti dio kulture, velika je čast i privilegija.

Kao i većina mladih ljudi u Crnoj Gori, nijesam bila ljubitelj pozorišnih predstava. Prvih nekoliko, odgledala sam zajedno sa roditeljima, ali na mene nijesu ostavile naročit utisak. Nijesam razumjela njihovu poruku i značenje. Posmatrajući roditelje koji su uživali tokom izvođenja predstave, sa nestrpljenjem sam čekala da se zavjese spuste.


Moje mišljenje o pozorišnim predstavama vjerovatno bi ostalo na tome, da, kao članica redakcije „Krug mladih“ nijesam dobila zadatak da ispratim nekoliko pozorišnih predstava na proteklom 31. festivalu "Grad teatar“. Ne znam ni sama zašto, ali nijesam imala neku posebnu želju da idem. Gledala sam na to kao na obavezu: odgledaću predstavu, uzeti izjave od glumaca, napraviti par fotografija i napisati izvještaj. S takvim stavom pošla sam i na prestavu "Ukroćena goropad", mladog reditelja Zorana Rakočevića.

 

 

Dok sam čekala da predstava počne primijetila sam da su mnogi oko mene veoma uzbudjeni. Nijesam očekivala tako puno ljudi, jedva da sam stigla do svog mjesta i čekala da prestava počne. A onda se „dogodila magija“. Glumci su izašli na scenu –na ponti Brijega od Budve, plaži ispod najstarije budvanske crkve Santa Marija u Starom gradu. Uz odsjaj mjesečine, šum i miris mora, tik uz zidine Starog grada odigrana je predstava koju ću dugo pamtiti.

 

 

Kako je bilo dosta prestavnika medija, kao jedna od njih, čekala sam i ja svoj -red da uzmem izjave. Iako su glumci bili umorni od davanja izjava i fotografisanja nijesam marila za to. Inspirisana predstavom i vjerna zadatku koji sam dobila nestrpljivo sam čekala svojih pet minuta. Veče je bilo fantastično a ja sam se po prvi put osjećala kao prava novinarka, ali i kao neko ko je prvi put osjetio čari pozornice, doživio priču dublje i emotivnije .

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt