09.08.2017

Arheološka radionica za djecu u Budvi - Istražuj svoju prošlost, da bi izgradio budućnost

U gradskom parku nadomak Starog grada u Budvi, ovih dana održava se zanimljiva međunarodna ljetnja radionica „Arheolab“. Radoznali poput pravih arheologa, pod budnim okom rukovodioca radionice, arheologa Asje Zec, mališani istražuju, zapitkuju,kopaju... Zaronjeni u predmete i slojeve, oni traže odgovore o prošlosti - da bi gradili svoju budućnost.

 

Pripremila: Jovana Jagetić

Cilj organizovanja radionice je da djeca usvoje složene koncepte putem igre, da shvate pojmove poput prostora i vremena datih fizičkim preslojavanjem sedimenata koji su se nataložili tokom stotina ili hiljada godina. Na taj način oni stiču svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo pri arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

 

 

Djeca na jednostavan, ali zanimljiv način, dolaze u direktan kontakt s arheološkim istraživanjem antičke Budve. Družeći se, na kreativan način, saznaju šta znači biti član istraživačkog tima i kako stvarati istorijske pretpostavke za bolje razumijevanje starih civilizacija Mediterana. Kroz igru i direktno eksperimentisanje, učestvuju u simulaciji arheološkog iskopavanja. U drvenom boksu, ispunjenom slojevima zemlje, pronalaze predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje – uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom otrkivaju – dešifruju.

 

 

Asja Zec, arheolog i rukovodilac radionice kaže da je ovo četvrti put da se organizuje arheološka radionica za djecu u Budvi, pod pokroviteljstvom grada, Turističke organizacije Budve i u saradnji sa Arheološkim muzejem.

 

Ona pojašnjava da su metode rada sledjeće: unutar drvenog box-a slažemo slojeve, poput torte, i na taj način djeci jednostavno prikazujemo slojevitost zemlje. Isto kao što im mama pravi tortu, tako se i slojevi slažu unutar zemlje. Objašnjavamo im pojmove kao što su: paleontologija i arheologija, a onda ih učimo metodama rada. Unutar odredjenog sloja, oni nalaze određen tip keramike i na taj način određuju epohu. Jedno je kad se djeci samo priča, a drugo kada im se kroz primjere i praksu nešto objasni. Zato je ovo eksperimentalna arheologija, djeca uče kroz praksu i kroz stečeno iskustvo zapamte ono što je potrebno. Kopamo dnevno sloj po sloj i idemo ka unutrašnjosti sve do fosila. Ovakav laboratorij je jednostavnog karaktera i može biti primijenjen u radu sa studentima arheologije“, pojašnjava Asja Zec, napominjući da „Ukoliko želimo u budućnosti da imamo civilizovano društvo, moramo raditi na obrazovanju i svjesti mladih, jer, oni su ta budućnost“.

 

 

Laboratorij koji simulira strategrafsko arheološko iskopavanje tri puta bio je predstavljen na Danima nauke u Podgorici. Iza projekta „Arheolab“ stoji uigran tim internacionalnog karaktera, a radionice se održavaju od 2011. godine u Hrvatskoj, Italiji i Južnom Tirolu, a sada i u Crnoj Gori.
Radionica je organizovana u saradnji sa JU "Muzeji i galerije Budve" i namijenjena je uzrastu od 5 do 15 godina. Trajaće do kraja avgusta, svakodnevno u dva termina i to: od 10 do 13 i od 17 do 19 časova.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt