16.08.2017

Budva i ljeto u znaku kulture

Kulturni život Budve proteklog ljeta hrabro i odvažno uhvatio se u koštac sa brojnim sadržajima lakog i zabavnog karakera, po kojima je kraljica Mediterana decenijama bila poznata. Pred institucijama kulture i njenim poslenicima našao se nimalo lak zadatak- stvoriti uslove za realizaciju kvalitetnih kulturnih sadržaja uprkos brojnim problemima sa kojima se suočavaju. Iako je izgledalo da novca za kulturu nema, ispostavilo se da volja i entuzijazm čine čuda.

 

Piše: Zorica Radenović

Nakon tri decenije postojanja, festival „Grad teatar“, ne samo da je nastavio svoje trajanje, već je u najtežim uslovima postigao visok kvalitet i zadovoljio standarde međunarodnog festivala.

Ovog ljeta JU „Muzeji i galerije“, festival „Grad teatar“ i JU „Narodna biblioteka Budve“ učinili su da Budva ponovo zablista nekadašnjim sjajem, onim koji dušu čini ljepšom i prosvećenijom.


Mnoštvo kulturnih sadržaja smjenjivalo se iz večeri u veče: pozorišne predstave, književne večeri, likovne izložbe, koncerti… Jednom riječju, Budva je disala kulturom.


Iako se borio za opstanak i odvijao u okolnostima izrazite skromnosti zbog čega je odabran moto „Za tri groša“, inspirisan Brehtovom „Operom za tri groša“, festval „Grad teatar“ je i ovog ljeta ispunio misiju zbog koje je ustanovljen. Predstave koje su se odvijale na otvorenoj sceni između crkava, Brijegu od Budve, a posljednja čak u Dubrovniku, bile su veoma posjećene. Ono što je naročito radovalo glumce i publiku bio je izostanak buke, koja je prethodnih godina bila uporni pratilac mnogih festivalskih sadržaja.

 


Jedan od najznačajnijih i najuglednijih praznika kulture i umjetnosti u regionu, započeo je na sceni Terase između crkava, predstavom “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcijom Slovenskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja. Festival je proglasio otvorenim reditelj Ljubiša Ristić, izrekavši jednu od rečenica koja će ostati upamćena “Ne tjerajte glumce iz grada, jer ćete izgubiti grad“. Prepuno gledalište Terase između crkava ovacijama je ispratilo i „Ožalošćenu porodicu“, u kojoj se vječni Nušić podsmijeva beskrupuloznosti, gramzivosti i nepoštenju unutar nas samih.

 

 

Iz večeri u veče smjenjivale su se tako predstave: „Jesenja sonata“, „Ukroćena goropad“, „Čuvari tvog poštenja“, „Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ“, „Bliskost“, „Dokle pogled seže“, „Prometejev put“, „Balon“, „Međuigre“, „KoTo(R) o Kotoru“, „Gospoda Glembajevi“… Odigrane su i dvije prestave za djecu: „Kod Nojeve barke u 8” i “Džekil na ledu".

 

 

Ništa manje nije bilo zanimljivo ni na Trgu pjesnika, na kom se već dugi niz godina realizuje književni program Festivala . Ovog puta predstavili su se autori: Tonko Maroević, Balša Brković, Dimitrije Popović, Marija Krivokapić, Nil Dajmond, Dušan Krcunović, Ivana Dimić, Jelena Pilipović, Dragan Bošković.

 


U Muzičkom dijelu programa priređeni su koncerti: Sara Vujošević i prijatelji, veče operskih arija, Novak Pavličića (klavir) i Igora Pejovića (violina), Aleksej Ljubimov(klavir), Boris Kraljević i ansambl “Ars Longa”, Simfonijski orkestar Muzičke akademije Cetinje, Vladimir Domazetović(klavir), Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina) Koncert, Kanada u svjetskoj muzici - Milan Milošević, Žarko Perišić, Dejan Sinadinović, Nemanja Radulović, Ksenija Milošević, Tijana Milošević.

 

Predstavljena je i Multimedijalna izložba "Linije bjekstva" autorski projekat kustoskinje Svetlane Racanović.

 

 

JU „Muzeji i galerije Budve“ je takođe ovog ljeta realizovala bogat kulturni program. Posebnu pažnju privukla je izložba slika poznatog slikara Cvetka Lainovića. Predstavljeni su radovi grafičara Mihaila Pavićevića, italijanskog umjetnika Luke Barloćija, Zorana Petrušića, Dragane Mladenović, Gorana Vitanovića, izožba fotografija "Arheološki nalazi iz Njemačke"…
Realizovan je i dvodnevni program za djecu i odrasle "Mankalomanija - misaona igra" u saradnji sa Muzejem afričke umetnosti iz Beograda.

 

 

Priređena je promocija knjige Maje Vasiljević i Zorice Stablović Bulajić „Filmska Muzika u SFRJ: između politike i poetike, održan književno-muzički program „Paštrovski book & roll“ – promocija knige „Malo nam za sreću treba“ autora Vladimira Jovanovića, organizovano autorko veče pjesnika Andrije Radulovića… Moderna galerija bila je domaćin koncerta pijanistkinja; Mine Pulanen i Aleksandre Trajkovič.


Promocija knjige "Zapisi i pričanja" dr Miroslava Luketića i dokumantarna izložba o njegovom životu, naučnom i kulturnom radu povodom jubileja, devedesetog rođendana i šezdesetogodišnjice stvaralaštva i rada cijenjenog istoričara i publiciste, održana je 3. avgusta u organizaciji javnih ustanova "Narodna biblioteka Budve" i "Muzeji i galerije Budve" (RJ Spomen dom Stefan M. Ljubiša).

 

 

Veliku pažnju javnosti izazvalo je gostovanje Marine Abramović, svjetske zvijezde performansa, povodom objavljivanja svoje knjige memoara “Walk through Walls”. Događaj su organizovali Dukley European Art Community, Stratex Group i Turistička organizacija opštine Budva.

 

  

 

Između crkava u budvanskom Starom gradu, KIC POP hor iz Podgorice, održao je cjelovečernji koncert, pod dirigentskom palicom prof. Saše Barjaktarovića. Budvanski koncert KIC Pop hora poklon je JU "Grad teatar", "Muzeja i galerija Budva" i Turističke organizacije Budva, građanima i brojnim turistima.

 

 

Kulturni život Budve obogaćen je i novootvorenom Art galerijom, u kući Čekrdekovića u Starom gradu. Sedam budvanskih umjetnika: Sandra Đurbuzović, Vaso Nikčević, Sreto Nikčević, Milena Kolinović, Dijana Lazović, Đorđije Bato Boljević i Marica Kuznjecov Boljević, okupili su se oko zajedničke ideje da obogate kulturni život Starog grada, pretvorivši zapušteni prostor nekadašnih kafana u prostor umjetnosti i kreacije. Time je Stari grad dobio ono što mu je bilo prijeko potrebno, mjesto na kom će ljubitelji umjetnosti uživati u djelima sedam budvanskih umjetnika, šireći dalje priču o njihovom stvaralaštvu.

 

 

Jednom riječju, bilo je ovo jedno izuzetno toplo kulturno ljeto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt