10.08.2017

„Čuvari tvog poštenja“ - Mnogo smijeha, gorčine i prepoznavanja

Na sceni između crkava, 8. avgusta, odigrana je predstava „Čuvari tvog poštenja“, autorski projekat Borisa Liješevića, u produkciji podgoričkog Gradskog pozorišta.

 

Pripremila: Anastasija Jakovljević

Predstava nas navodi da se zapitamo šta u današnjem vremenu znači poštenje u Crnoj Gori, da li čast i obraz imaju isto značenje kao nekad, šta je sa Crnom Gorom u kojoj je tokom prethodnih vjekova poštenje postalo kult, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo?

 

Klicu za pozorišni komad koji upućuje na preispitivanje društvene stvarnosti reditelj Liješević pronalazi u stihu crnogorske himne „Oj svijetla majska zoro: …Sinovi smo tvog stijenja i čuvari tvog poštenja“. Stih iz crnogorske himne proziva jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije – poštenje.

 

 

Predstava kod publike izaziva mnogo smijeha, gorčine i prepoznavanja. Počinje jednostavnim zapletom - u jednom odjeljenju osnovne škole desila se krađa novca koji je prikupljen za ekskurziju jednog siromašnog đaka. Dalji tok radnje vjerno prikazuje savremene odnose među djecom, socijalne nejednakosti, bahatosti bogate omladine i njihovih roditelja u odnosu na one koji nemaju, prema institucijijama ( u ovom slučaju prema školi), prema nastavnicima… Akcenat je na tome da se novcem i raznim malverzacijama mogu riješiti svi problemi….


Poseban pečat predstavi daje simbolična i sugestivna scenografija Gorčina Stojanovića: drveno stepenište na sceni iznad kojeg se nalazi panel sa krupnim planom Njegoševih očiju, nemoćne savjesti crnogorskog bića.

 

 

Predstava je izvedena pred pred prepunim gledalištem, prvi put na otvorenoj sceni.


Glumica Branka Femić Šćekić kazala je da je bilo čarobno igrati u atmosferi otvorenog prostora, starih zidina, valova i mora, kao što se u i himni pominje. „Laskalo nam je što je scena puna , kada smo saznali da je interesovanje za predstavu veliko - što se i dalo očekivati s obzirom na to da je reditelj iz Budve, dobili smo dodatnu motivaciju da predstavu odigramo na najbolji mogući način, kazala je Šćekić.


I glumac Branko Ilić istakao da je veoma zadovoljan jer je gledalište bilo puno.


- Publika voli ovu predstavu i gdje god se igra pozitivne su reakcije. Kada na nju ostavimo pozitivan utisak znamo da smo odradili dobar posao. Kao glumac sam veoma srećan što priča korespondira sa publikom i današnjicom.“


Mlada glumica Katarina Krek istakla je da je odaziv publike sličan gdje god da izvode predstavu.


- Gdje god da nastupamo, publika slično reaguje čak i van zemlje. U pitanju je društveno uređenje i mentalitet koji se prepoznaje na Balkanu. Dobro je što makar na ovakav način mogu da se nasmiju sami sebi, komšiji ili prijatelju, dodala je Krek, naglasivši da to nije jedini cilj predsave: „Želimo da pošaljemo jasnu poruku o crnogorskom poštenju danas, kao i da podstaknemo mlađe generacije na pozitivne promjene“.


Glumac Emir Ćatović se osvrnuo na uslove u kojima je predstava izvedena: „Imam iskustva na ovoj sceni i mogu da kažem da smo večeras baš zadovoljni. Ranijih godina imali smo priliku da igramo Artura Milera uz bučne hitove narodne muzike i turbo folka, koji su dopirali iz obližnjih lokala. Na sreću i na naše veliko zadovoljstvo, ovog puta dobro smo prošli. Igrali smo predstavu bez velikih smetnji“, kazao je Ćatović.


Predstava “Čuvari tvog poštenja” proglašena je za najbolju predstavu 20. Teatar festa “Petar Kočić”, a režiser Boris Liješević, prema odluci stručnog žirija, dobio je nagradu za najbolju režiju. Muziku za predstavu kompomovao je poznati muzičar Rambo Amadeus.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt