17.06.2017

Grad teatar za tri groša

Zbog brojnih finansijskih problema ovogodišnji 31.  po redu "Grad teatar" biće programski znatno skromniji. Uprkos milionskom dugu i brojnim neriješenim problemima koji   pritiskaju ovu ustanovu, "Grad teatar" će i ovog ljeta zablistati onim sjajem koji ga je krasio svih ovih godina. Možda će njegova svjetlost biti utoliko jača ukoliko pokaže da postoji, uprkos želji mnogih da bude ugašen, poručili su na konferenciji za novinare članovi uredničkog tima ovogodišnjeg Festivala.

 

I ove godine Festival će činiti četiri programska segmenta: dramski, muzički, likovni i književni. Festival će početi 5. jula i trajaće do 15. avgusta. Za realizaciju programa opredijeljen je budžet u iznosu od 280 hiljada eura.

 

Milena Lubarda Marojević, vd direktora festivala "Grad teatar" ocijenila je  "da je jedan ovakav projekat vizionarski, univerzalnog značaja i značenja, iznad konteksta dnevnih politika; te karakter i neupitni kvalitet velikog broja do sada realizovanih umjetničkih programa obavezuju da se institucija i Festival zaštite i sačuvaju. Zato za 2017. godinu biramo koncept i program koji će jedan veliki problem  pretvoriti u izazov".

 

Lubarda je pojasnila i zašto će se ovogodišnji festivalski programi  odvijati pod motom: "Za tri groša".

 

-U pitanju je sintagma preuzeta iz čuvenog mjuzikla "Opera za tri groša", Bertolda Brehta, koja simbolički i značenjski na više nivoa markira ovogodišnji koncept.  Naš ovogodišnji akcenat je na skromnosti, iz koje nastaju nove ideje, nove forme, novi umjetnički koncepti, koji uvijek iznova pokreću svijet. U glavnom festivalskom dijelu, birali smo programe koji su angažovani i koji na nov način, scenskim jezikom, progovaraju o "ovdje" i "danas". 

 

I ove godine festival će činiti četiri programska segmenta: dramski, muzički, likovni i književni. Za razliku od prethodnih godina kada je za svaki segment programa postojao selektor, ove godine ne postoji imenom i prezimenom delegiran urednički tim, već iza njega stoji cijela ustanova.

 

Dramskom segmentu uvedene su dvije nove smjernice kojima će se težiti i narednih godina. Jedna je osnivanje tzv. Akademske scene koja ima za cilj snažnije povezivanje Festivala sa akademijama dramskih umjetnosti, prije svega cetinjskom, što će na ovom festivalu u najvažnijem dijelu rezultirati zajedničkim projektom Grada teatra, Crnogorskog narodnog pozorišta i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, predstavom "Ukroćena goropad".  Druga smjernica je povratak predstava za djecu na program festivala, iz čega je proistekla saradnja sa Festivalom pozorišta za djecu iz Kotora kroz gostovanje čuvenog Paola Nanija, kao i saradnja sa Gradskim pozorištem iz Podgorice.

 

Ovogodišnji festival će otvoriti predstava "Ožalošćena porodica" u režiji Igora Vuka Torbice, u izvedbi teatara iz Celja i Kranja. To je jedna od najuspješnijih predstava regiona u protekloj sezoni, a dramski segment će se zatvoriti novom predstavom "Gospoda Glembajevi" u režiji Zlatka Svibena, koja će na sceni između crkava stići odmah nakon premijere na Dubrovačkim ljetnjim igrama.

 

Muzički program će, u najvećem dijelu, obilježiti još jedna saradnja sa Muzičkom akademijom sa Cetinja i festivalom "Espresivo", uz još tri koncerta koji će osvježiti festivalsku praksu izvođenja najboljih djela klasične muzike.

 

Likovni program donosi dvije autorske postavke. Jedna je multimedijalni projekat mr Svetlane Racanović, međunarodna izložba "Linije bjekstva-linije otpora" koji  festivalu vraća konceptualnu umjetnost i eksperiment u oblasti likovnog, a druga je projekat "Ćutanje kamena"  autorke dr Rajke Bošković, koji će biti realizovan u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti iz Beograda.

 

Prema riječima Svetlane Ivanović, članice uredničkog tima Festivala, i književni dio programa Grad teatra  biće zanimljiv i raznovrstan.

 

-Potrudili smo se da ispratimo najzanačajanije naslove zemlje i regiona u domenu književne produkcije, kao i da obilježimo neki od značajnih jubileja, koji 2017. godinu čine posebnom. Međutim, imajući u vidu i okolnosti u kojima se kreirao ovogodišnji program, izbor smo morali svesti na devet književnih večeri, tokom kojih ćemo, zajedno sa našim gostima, pokušati još jednom da se osvrnemo na suštinu djelovanja u pisanoj riječi, na nasušnu potrebu za pričom i pričanjima, ali i za čitanjem i tumačenjem kao suštinskom nadopunom svijesti o smislu. Kada su jubileji u pitanju, ove godine smo se odlučili za obilježavanje onoga koji je kulturi kojoj pripadamo i prostoru sa koga potičemo najbliži. Povodom 170 godina od objavljivanja prvog izdanja Gorskog vijenca u Beču 1847. , na Trgu ćemo čuti dva predavanja nekih od potvrđenih poznavaoca Njegoševog djela. Trg pjesnika će biti otvoren predavanjem akademika Tonka Maroevića, koji će govoriti o mogućnostima lirskog čitanja Gorskog vijenca, dok će profesor sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Dušan Krcunović, govoriti o Njegoševim antitiranskim dijalogizmima, najavila je Svetlana Ivanović.

 

Za sam kraj ovogodišnjeg Trga potvrđeno je gostovanje jednog od najznačajnijih autora post-jugoslovenske književnosti, hrvatskog i bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića, profesora južnoslovenskih književnosti i jezika iz Osla. Pažnju književne javnosti Sejranović je zavrijedio romanom "Nigdje, niotkuda", nagrađenim regionalnom nagradom za književnost “Meša Selimović”. Njegova proza je čitana širom regiona, pri čemu će autor govoriti i o prošlogodišnjem romanu "Moj sin Haklberi Fin" i o novoobjavljenoj knjizi "Dnevnik jednog nomada". Sa autorom će razgovor voditi književnik i novinar Mića Vujičić.

 

Festival na prekretnici

 

Predsjednik Savjeta, profesor dr Siniša Jelušić istakao je da su organizatori festivala bili na mukama da za dva mjeseca organizuju festival koji se inače planira godinu dana unaprijed. On je naglasio da su se do samo prije dva mjeseca bavili rješavanjem finansijskih problema i izvještajima revizorske komisije koja je utvrdila da su ovom ustanovom rukovodili oni koji su joj ostavili milion eura duga, te doveli Festival pred gašenje. Jelušić je pojasnio da je ova godina prelazna za Grad teatar,  te da se nada da će se u sledećoj godini na vrijeme krenuti sa realizacijom temeljno urađenog programa.

 

                                                                                                                    R.Z

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt