24.06.2017

Kako se voli Gradska muzika Budve

Jedan od razloga gužvi u četvrtak veče na Trgu pjesnika, kad se oglasi crkveno zvono u 21. sat, bio je koncert Gradske muzike Budve. Uparađeni u bijelom odijelu, od onih najstarijih koji su pregurali sedamdesete, do  najmlađih učenika, svih generacija tu ima. Sviraju usklađeno, ko jedan. Sat i po zadovoljstva i ugođaja.

 

Piše: Zorica Joksimoivić 

 

 

U publici, bivše članice tog istog orkestra, obje flautistkinje. Jedna trudnica poodmakle trudnoće, druga mlada mama sina koji još ne hoda. U kolicima je mali, a sluša muziku koju je i njegova majka na tom istom mjestu i sličnom sastavu interpretirala. Došle da ispoštuju: i Gradsku, i uspomene na vrijeme kad su svirale u sastavu, i svoju profesoricu Anu Brajak  u prvom redu. Kao ove mame kad su bile učenice Osnovne muzičke škole, nove generacije osnovaca flaute su tu:  Iva Slovinić, Dario Šurina i Sara Stefan. Ponosni na to mjesto u prvom redu, flautisti sviraju sa uživanjem.

 

 

 

Godina unazad, pričala nam je profesorica Ana Brajak,  "kao djevojčica je na jednom od prozora kuće svoje bake, tu na Trgu pjesnika slušala i upijala zvuke budvanske gradske muzike“. Inficirana ljubavlju prema muzici od malena, prenosi ona virus svojim učenicima. Pričao nam je i inženjer arhitekture kako je kao petogodišnji dječačić slušao probe Gradske muzike u kući Čekrdekovića i zavolio zvuk flaute. Svirao je flautu kao osnovac i srednjoškolac u Gradskoj muzici, svirao tu u Starom gradu.

I tako, sve ide u krug.  Trg pjesnika, u četvrtak naveče ispričao nam je kako se voli Gradska muzika Budve.  

 

 

Praznik to bješe  i oku i uhu. Prepun Trg, što onih slučajnih prolaznika koji su zastali da poslušaju, dosta Budvana i Starobudvana, a djece svuda: u orkestru sviraju, u publici slušaju, pa veselo trčkaraju. Gradska muzika vaspitava i obrazuje mlade ljepoti.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt