17.07.2017

Koncert “Veče operskih arija” – Sara Vujošević i prijatelji nagrađen velikim aplauzom

U nedjelju, 16. jula u crkvi Santa Maria in Punta u Starom gradu u Budvi nastavljen je muzički dio programa “Grad teatra”  koncertom ,,Veče operskih arija” – Sara Vujošević i prijatelji.

 

Pripremila: Jovana Jagetić

Ljubitelji i poštovaoci klasične muzike uživali su uz najljepše operske arije koje je izvela naša sopranistkinja Sara Vujošević sa gostima iz Rusije, baritonom Dmitrijem Jevgenjevićem Trapeznikovim i koncertmajstorom Pavelom Šestovim.  Na repertoaru su bile operske arije  poznatih opera značajnih kompozitora, iz operskog stvaralaštva: Mocarta, Donizetija, Čajkovskog, Pučinija, Verdija, Rahmanjikova i Čajkvskog.

 

Sopranistkinja  Sara Vujošević, za "Krug mladih" kazala je da je oduševljena reakcijom publike, te da vjeruje da je koncert  uspio sudeći po reakcijama publike.

 

"Crnogorska publika me uvijek lijepo dočeka, vjerovatno zato što ne živim ovdje, pa me se užele, a i ja njih", kazala je mlada umjetnica, koja je porijeklom iz Crne Gore a živi i stvara u Moskvi.

 

"Mnogi kažu da je veća odgovornost pjevati pred svojom publikom, ali ja ću reći da je meni veliko zadovoljstvo i da uvijek pjevam sa nekom posebnom energijom,kako narodu tako i zemlji koju obožavam", sa osmijehom je kaza  naša  sagovornica.

 

Ona je dodala da joj je srce puno i da se u toku koncerta trudila da "zablista u punom sjaju".

 

"Večeras sam osjećala svaku ariju i bilo mi je prelijepo, zato ću se uvijek rado odazvati pozivu da nastupam u Budvi, jer vjerujem da smo zajedno jači", što nam je za  kraj saopštila Sara.

 

 

Sara Vujošević je rođena  u Podgorici. Nižu i srednju muzičku školu "Vasa Pavić", u Podgorici, završava na odsjeku za Solo pjevanje, u klasi crnogorske primadone profesorice Larise Dašić Simović. Osnovne studije operskog pjevanja završila je na državnoj muzičkoj akademiji u Novom Sadu, u klasi primadone u operi Srpskog narodnog pozorišta, Vere Kovač Vitkai. Usavršavala se godinu dana u Beču (Austrija),  na najstarijem državnom univerzitetu, na Akademiji za umjetnost i vještine. Magistar je ekonomije, državnog Ekonomskog fakulteta u Podgorici, gdje je pod mentorstvom profesora Boža Mihailovića odbranila magistarsku tezu.  

 

U Moskvi, ove godine, na državnoj jevrejskoj muzičkoj akademiji "Majmonida", završava dvogodišnje postspecijalisticke studije "Asistenturu stažirovku" (tj. najviši stepen obrazovanja u izvodjačkoj umjetnosti u Rusiji) u klasi baritona, prvaka Boljšoj teatra, Dmitrija Jevgenjevića Trapeznikova. Dobitnica je mnogih prvih nagrada na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima, učesnica mnogih sveruskih i međunarodnih naučnih konferencija. Nastupala je kao solista na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Živi u Moskvi, a u saradnji sa crnogorskom ambasadom, predstavlja Crnu Goru, u izvođačkom i naučnom smislu. Takođe, završava i trogodišnje doktorske studije u Rusiji, gdje čeka odbranu doktorske disertacije, na temu crnogorske muzičke tradicije i stvaralaštva.

 

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt