07.05.2018

Mala škola medija Iliroteka u Cadmus cineplexu

Mala škola medija ,,Iliroteka“ jednom sedmično, treći mjesec zaredom, besplatno organizuje edukativne radionice za budvansku djecu uzrasta od devet do dvanaest godina. Na zanimljiv i interaktivan način, uz upotrebu savremene tehnologije, mališani uče o filmu, televiziji i radiju.

Školicu, koja broji oko dvadeset stalnih članova, vodi dr Predrag Zenović, a osnovana je od strane Cadmus cineplexa u saradnji sa Radio televizijom Budva.

 

Značaj ovog projekta za razvoj djece je u radu na vještinama i alatima za kritičku analizu i kreativnost u stvaranju medijskih sadržaja. Novi mediji su mobilni i interaktivni, uključuju nas kao aktivne stvaraoce i preklapaju se. Televizija, film i radio su na internetu zajedno sa drugim medijima i društvenim mrežama.

 

„Takve karakteristike novih medija donose nove mogućnosti, ali i velike izazove za mlade, posebno za one najmlađe. Kada su u pitanju tradicionalni mediji, televizija i radio, važno je naučiti ih da kritički, što pažljivije biraju medijski sadržaj u vremenu u kojem komercijalni sadržaji pretežu nad vaspitno-obrazovnim.  Tu je film kao specifičan medij i oblik umjetničkog izraza, i djeca, kroz analizu animiranih i igranih filmova, prilagođenih njihovom uzrastu, a čiju vrijednost potvrđuje stručna filmska i pedagoška javnost, njeguju svoj kinematografski ukus“, pojasnio je Zenović za naš portal.

 

Nedavno je gost ,,Iliroteke“ bio dramaturg Miloš Boreta, koji je polaznike upoznao sa osnovama scenaristike. 

 

,, Razgovarali smo o karakterima, priči i strukturi, kao i o igranim i animiranim filmskim i TV ekranizacijama njima dobro poznatih književnih djela. Prijatno sam iznenađen brojnim promišljenim pitanjima i zapažanjima odmah po završetku gledanja odabranih sekvenci. Smatram da će im ovo iskustvo, čime god se da se u budućnosti budu bavili, biti od koristi“, kazao je Boreta.

 

Svoj rad je, istovremeno sa otvaranjem škole medija za djecu, započela i kreativna škola filma ,,Kadmosineast“, namijenjena srednjoškolcima, koji žele da razmišljaju o filmu kroz kritičku analizu, učeći o istoriji filma, žanrovima i osnovnim elementima filmskog jezika i izraza.

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt