01.07.2017

Muzika opušta čovjeka, oplemenjuje dušu i razvija njegov intelekt

Naučno je dokazano da mozak muzičara i prosječnog čovjeka ne funkcioniše na isti način.Tajne se otkrivaju baš među ovim zidovima, kada zaronite u tajanstveni muzički svijet u kome možete uvjek otkriti nešto interesantno, kaže za "Krug mladih" Nikola Vučković, magistar umjetnosti, pijanista i direktor "Škole za osnovno muzičko vaspitanje u Budvi".

 

I pored nezavidnih uslova u kojima stiču prva znanja iz svijeta muzike i umjetnosti učenici "Škole za osnovno muzičko obrazovanje" u Budvi nastavljaju tradiciju svojih predhodnika - uče, pjevaju, sviraju i uživaju u muzici, na čijim krilima obilaze svijet.

 

Piše: Dženet Ašani

Od kada datira JU "Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi"?

 

-U prostorijama Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša" počeli smo da radimo kao istureno odeljenje Kotorske Muzičke škole. Aprila 1991.godine dobili smo autonomnost. Muzička škola je do sada obrazovala brojne generacije na koje smo ponosni. Osvojene nagrade i medalje neprocjenjiv su dragulj naše škole, pa se nadamo da će uskoro zablistati i u novim prostorijama.

 

Koliko učenika pohađa muzičku školu?

 

Više od 350 učenika redovno pohađaju nastavu. Zadovoljan sam njihovim radom, upornošću i zalaganjem, o čemu svjedoče rezulati sa brojnih takmičenja. Djeca u Budvi su zaineresovana za muzičko obrazovanje, obzirom na to da smo mala škola, brojimo dosta đaka.

 

Kako je organizovana nastava?

 

-Naš rad organizovan je u okviru individualne i grupne nastave. Zastupljena je nastava na instrumentima kao što su: klavir, gitara, violina, flauta, truba, harmonika, kao i nastava solo pjevanja. Od grupne nastave imamo: solfeđo, hor i orkestar. Škola ima istureno odljenje u Petrovcu i koristi prostorije Osnovne škole "Mirko Srzentić". U Petrovcu je organizovana nastava klavira, flaute, gitare i solfeđa.

 

Jeste li zadovoljni uslovima u kojima radite?

 

- Djeca iz Budve zaslužuju mnogo bolje uslove za muzičko obrazovanje. Ako se sjetim uslova kakvi su bili kada sam ja pohađao nastavu, moram reći da je sve ostalo isto. Prostor predstavlja veliki problem. Učionice su tijesne i neadekvatne. Uprkos tome brojimo mnogo više učenika od bolje opemljenih škola. U Opštini Budva postoji volja da se pokrene riješavanje ovog problema pa se nadamo da će do toga i doći.

 

Da li učenici Muzičke škole učestvuju na takmičenjima i kakve rezultate postižu?

 

-Svake godine tradicionalno učestvujemo na Državnom takmičenju koje se održava u različitim gradovima. Na žalost, još uvijek ne možemo biti domaćini istog takmičenja. Nastupamo često i u zemljama bivše Jugoslavije ali i šire. Kotiramo se visoko i postižemo vidne rezultate. Svake godine osvojimo oko dvadeset nagrada na Državnom takmičenju.

 

Da li je neko od poznatih muzičkih imena pohađao "Školu za osnovno muzičko obrazovanje" u Budvi?

 

Učenici ove škole bili su Jelena Polović, pijanistkinja i profesorica kamerne muzike u Beču, Godrana Đukanović, pijanistkinja i profesorica u Milanu, Vasilije Gagović, kontrabasista i član "Crnogorskog sinfonijskog orkestra", Emilija Minić koja je na magistarskim studijama solo pjevanja u Milanu, moja malenkost i mnogi drugi.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt