08.07.2018

Nušićeva "Ožalošćena porodica" izvedena na sceni između crkava

Oduševljena publika i gromoglasan aplauz obilježile su predstavu „Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića koja je sinoć izvedena na Terasi između crkava, na Gradu teatru, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

 

U doslovice prepunoj sceni između crkava u Starom gradu, publika je s velikom pažnjom pratila priču o familiji koja se otima o imovinu upokojenog rođaka pokazujući time svoja lica i naličja, kao i to da su i danas članovi ove porodice pohlepni, gramzivi, prevrtljivi, samoživi, licemerni... Upravo onako kako ih je dramaturg predstave Molina Udovički Fotez, tokom rada na novoj inscenaciji ovog teksta, opisala: "To su predstavnici vlasti, estrade, kontraverznog biznisa,samozvane veličine u punom sjaju i bedi sopstvene crnine".

Već u prvim scenama - u kojima su se likovi, došavši s groblja, okupili da ožale pokojnika - vidimo tužno-smiješnu nakaznost koju je na njima iscrtala pohlepa, zluradost, alavost.

 

 

Komičnost i duhovitost su snažno obeležje predstave, vizura kroz koju Nušić voli svoje junake. A voli ih i reditelj Marković, dajući im mogućnost da komad koji su počeli sahranom završe svadbom.

 

Zanimljivo je kako je familija ožalila činjenicu da je pokojnik dio nasledstva dao za vjeru i prosvjetu znajući da (jedino) duhovnost i znanje mogu izbaviti čovjeka.

 

 

Paralelno sa međusobnim odnosima u familiji, od (ne)prikrivenog nipodaštavanja do otvorenog sukoba koji izvanrednim pozorišnim sredstvima posebno dolazi do izražaja u sceni svađe do koje dolazi nakon što je trebalo da se sami dogovore kako da podijele imovinu, razvija se i odnos familije prema „sumnjivim osobama” (jer nisu familija), djevojci Danici (Suzana Lukić) i njenoj tetki koje su život provele uz pokojnika, kao i prema advokatu koji bi trebalo da zastupa Daničine i tetkine interese i u čijim je rukama testament. I, kad se ispostavi da su lavovski dio naslijedile upravo njih dvije sa istim žarom s kojim su nekad govorili da je pokojnik bio „pošten i čestit”, da je „“davao šakom i kapom”, sada će govoriti da je derikoža, ološ... I, ko kako umie, nastojati da ostane u igri otimanja.

 

 

U predstavi igraju: Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić. Odlične kostime uradila je Marija Marković Milojev, scenografiju potpisuje Matija Vučićević a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

 

 

Sinoćnom predstavom „Ožalošćena porodica“ u okviru dramskog programa Grada teatra počelo je obilježavnje 80 godina od smrti Branislava Nušića. Tim povodom, u narednom periodu biće izvedene predstave: „Gospođa ministarka“, u režiji Radoslava Milenkovića i „Autobiografija“, u režiji Predraga Štrbca (SNP iz Novog Sada). Ovogodišnji Dramski program pratiće i simpozijum na temu „Klasika u pozorištu danas“, koji će u avgustu okupiti pozorišne stručnjake regiona. Ovogodišnji festival kao glavnu ideju postavlja savremeno čitanje klasike.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt