23.02.2018

Održan Okrugli sto na temu: "Šta Kiš meni znači danas?"

Povodom četrdeset godina postojanja i rada SMŠ "Danilo Kiš" u Budvi, u četvrtak, 22. februara, održan je okrugli sto na temu: „Šta Kiš meni znači danas?“

 

Piše: Miloš Boreta

O Kišu, i o tome šta njegovo djelo znači danas govorili su nekadašnji učenici ove škole, današnji profesori i doktori: Danka Ivanović, Snežana Bajčeta, Predrag Zenović i Vladimir Pavićević. Moderator okruglog stola bio je pisac i profesor filozofije Dragan Radulović.


“Kiš je pisac koji većini, ne znači ništa. Da ga čitaju, ne bismo živjeli u društvu kakvo je ovo današnje. Kiš većini znači samo “kamatu” kojom dokazuju svoju vrijednost, naročito naši posvađani roditelji, koji ga svojataju”, kazala je magistar flancuskog jezika i književnosti Danka Ivanović i dodala da se sa Kišovim djelima susrela upravo u srednjoj školi, te da je čitajući "Eolsku harfu", shvatila da bolna percepcija svijeta nije rezervisana smo za nju.


Snežana Bajčeta, doktor političkih nauka osvrnula se na današnju medijsku sliku Danila Kiša u Srbiji, i nadlasila da se Kišovo ime uglavnom pominje povodom jubileja.


-Ipak, Knjiga polemika "Lažni car Šćepan Kiš", autora Nebojše Vasovića, pokazala je da interesovanje za Kišov život i djela i dalje postoji, te da će on još zadugo ostati predmet brojnih rasprava, kažala je Bajčeta.

 

 

Vladimir Pavićević, doktor političkih nauka, osvrnuo se na figuru majke u Kišovim djelima.


-Otkad sam počeo da čitam Kiša, u glavi mi je jedna slika – figura majke, kojoj pisac pored ostalih motiva poklanja naročitu pažnju. Shvatio sam da Kiš pomoću te figure sebe identitetski smiješta u crnogorsko kulturno polje, kazao je Pavićević.


On je pojasnio da mu je lično zanimljivo i dvostruko značenje smrti u Kišovim djelima: smrt bližnjeg i političko značenje smrti tj. nemogućnost političkog djelovanja.

 

 

 

 

Predrag Zenović, doktor političkih nauka, naglasio je da je čitaujući Kišova djela formirao svoja politička gledišta o književnosti i književnom djelu, ali i svoje političke i ideološke svjetonazore.

 

-Danilo Kiš je bio politički pisac, on je smiještao svoja djela u politički kontekst, ali se svim silama trudio da ne svede čovjeka - stvaraoca samo na “političku životinju”. Kiš je zapravo, poslednji jugoslovenski pisac. Njegova kritika nacionalizma politička je platforma na kojoj bi se gradila nova društvena zajednica, koja nažalost, nikada nije opstala, poručio je Zenović.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt