01.06.2017

Održani Dani stripa u Cadmus Cineplexu

U okviru manifestacije "Dani stripa" u bioskopu Cadmus Cineplex otvorena je izložba radova Škole stripa i ilustracije i Udruženja strip autora Crne Gore. Selektor radova Simon Vukčević, održao je zanimljivo predavanje o istoriji stripa nakon čega je prikazan film na temu junaka stripa, „Čuvari galaksije“.
Organizatori događa bili su JU Narodna biblioteka Budve i Cadmus Cineplex.

„Radionice su jedna od važnih aktivnosti Udruženja strip autora Crne Gore. One su u posljednjih šest godina rađene u Podgorici, Virpazaru, Kotoru, Tivtu i Cetinju. Cilj je promovisati umjetnost stripa  i prenijeti mlađim naraštajima nešto stečenog znanja, kazao je za „Krug mladih“ Simon Vučković. On je naglasio da je zadovoljan interesovanjem  mladih iz Budve za „Školu štripa“ te da je tokom prethodna dva mjeseca u „Narodnoj biblioteci Budve“ radionicu pohađalo oko osamdeset polaznika, od kojih je trideset redovnih“ .

Vučković pojašnjava da za „Školu stripa“ nijesu potrebni posebni uslovi već samo  želja onih koji žele da nauče nešto više o stripu i tehnici crtanja, a da je koncept rada takav da se polaznik može priključiti bilo kada.

„Skupina je vrlo neobična po pitanju kulturološkog sastava, pored domaćih, ima tu djece: Rusa, Ukrajinaca i doseljenika iz okolnih zemalja. Planirali smo uzrast od pet do dvadeset godina, no najstariji polaznik ima svega šesnaest. Naravno, otvoreni smo za komunikaciju i saradnju sa svima koji imaju želju da nam se pritruže“, kaže poznati karikaturista Simon Vučković.

Radionice „Škole stripa“ su besplatne. Zbog velikog interesovanja radiće do kraja jula a onda će nastaviti sa radom u oktobru.

 

Talentovane za crtanje

 

Julijana Boženkova, Anđelka Gogić, Martina Popović i Ksenija Ćetković, djevojčice su koje slobodno vrijeme često koriste da kreiraju likove svojih strip junaka. Pohađaju „Školu stripa“ i izuzetno su talentovane za crtanje. Izložba je za njih prilika da pokažu šta znaju, ali i da nastave da se trude više i bolje.  

 

 

„Za mene je crtanje više od škrabanja na papiru. Tako je to od kada znam za sebe. Najviše crtam životinje. Crtam ih drugačije, ne realistično. U početku budem inspirisana omiljenim životinjama. Imam psa, mačku a imala sam i kornjaču. Volim životinje. Kreiram u zavisnosti od raspoloženja. Kad sam ljuta crtam na primer nekog strip junaka, poput psa koji mrzi sve oko sebe, a kada sam srećna crtam neko savršeno drago stvorenje“, kaže na mekom ruskom naglasku, polaznica radionice Julijana Boženovskaja. Objašnjava da ima puno omiljenih stripova ali da najviše voli mange i anime te da joj je omiljeni strip ,,Fairytale”. Izložba je za nju predstavljala priliku da pokaže svoje radove prijateljima i porodici  kao i početak buduće umetničke karijere.

Anđelka Gogić kaže da voli da crta ali i da ima svoj yuo-tube kanal na kom prikazuje svoje crteže. Radosna je zbog izložbe jer sada i na taj način prezentuje ono što najviše voli da radi, da crta.

Martina Popović, je učenica drugog razreda gimnazije. Oduvijek je voljela da piše ali se kroz crtanje ljepše izražava. Njeni strip junaci imaju svoje prototipove u stvarnom životu. Kroz vizuelni lik nastoji da im odredi karakter. Voli stripove koji imaju dušu, zanimljivu priču i likove.

 

 

Kao i Martinu, Kseniju Ćetković je u Školu stripa dovela ljubav prema crtanju, iako nije sigurna da želi time da se profesionalno bavi u budućnosti. Ona uživa da sa olovkom u ruci kreirajući likove svojih strip junaka. Kaže da je lijepo biti u društvu osoba sličnih interesovanja i da je neko ko se veoma lijepo osjeća u „Školi stripa“.         

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt