24.08.2017

Otvorena izložba Mali format – slike, crteži, objekti u Spomen domu Stefan M. Ljubiša

U utorak, 22. avgusta 2017. godine u 20 sati u Spomen domu „Stefan M. Ljubiša“, otvorena je izložba „Mali format – slike, crteži, objekti“. Izložbu je otvorila Sandra Đurbuzović, umjetnica iz Budve i državna sekretarka u Ministarstvu kulture.

 

Đurbuzović je povodom otvaranja izložbe kazala: "Velika mi je čast pripala što sam u prilici da u ime umjetnika otvorim izložbu, koja se održava na ovom za mene posebnom mjestu, u kući Stefana Mitrova Ljubiše, u Spomen domu, u ovom kamernom ambijentu, koja nas osmi put ugošćuje. Ovo je za mene jedna od najljepših zajedničkih izložbi, ne samo zbog ambijenta, nego i zbog poetike koju nosi sa sobom. Istovremeno želim da apostrofiram Đorđija Bata Boljevića, kao kuratora i kreatora ove sada već tradicionalne izložbe. Svima se zahvaljujem i proglašavam ovu lijepu izložbu otvorenom".

 

 

Nakon prošlogodišnje pauze, JU "Muzeji i galerije Budve" nastavlja tradiciju započetu 2009. godine, da u prostoru Spomen doma „Stefan M. Ljubiša“ organizuje izložbu „Mali format – slike, crteži, objekti“. Kao i ranije, intencija ove izložbe je da prati kretanja na crnogorskoj likovnoj sceni i afirmiše rad, umijeće i kreativnost savremenih domaćih autora, vodeći računa, prije svega, o umjetničkim vrijednostima. Kako i sam naziv prezentacije sugeriše, ni koncept se nije mijenjao, tj. izborom radova želi se naglasiti sva raznovrsnost i raznolikost korišćenih tehnika i materijala, uz obavezno ograničenje u formatu. Stoga su u ovogodišnjem izboru radovima zastupljeni umjetnici: Nada Kažić, Ivanka Vana Prelević, Ratko Odalović, Vaso Nikčević, Sreten Milatović, Predrag Peđa Milačić, Sanja Raonić, Dijana Lazović, Marica Kuznjecov Boljević, Elvir Adrović, Svetlana Dragojević, Željko Reljić, Sandra Đurbuzović, Rajko Sušić, Tijana Dujović Liščević, Biljana Keković, Bojana Popović, Jelena Đurašković, Sreten Nikčević, Adin Rastoder, Miroslav Miro Šuković, Daliborka Kordić i Đorđije Bato Boljević.

  

 

Ne odustajući od izvorne ideje, a u promišljanju o mogućim putevima razvoja ovog vida prezentacije, ove godine, po prvi put, na izložbi je radom predstavljen i gostujući umjetnik, akademski slikar iz Beograda Goran Vitanović, koji se svojom kreativnošću, energijom, umijećem, poetikom u potpunosti uklapa u zadate okvire.

 

Izložba se može pogledati do 15. septembra.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt