22.10.2017

Poenta poetika predstavljena u Narodnoj biblioteci Budve - Borba protiv kiča i šunda

U Narodnoj biblioteci Budve u četvrtak, 19.oktobra predstavili smo književni klub Poenta poetika iz Nikšića koji funkcioniše u okviru JU “Zahumlje”. Sa predsjednikom kluba mr Goranom Radojičićem razgovarala je Stanka Stanojević, a poezijom su se publici prestavili članovi kluba, pjesnic Milica Petričević, Danijela Jokić, Marko Vilotijević, Rada Draganić i Sava Radulović.

Književni klub Poenta poetika osnovan je jula 2014. godine i rezultat je Programa pdrške razvoju kulture u Nikšiću koji je pokrenulo i podržalo Ministarstvo kulture. Nikšić je uvijek slovio za duhovni i klturni centar. Što se dogodilo u određenom periodu, pa je ovaj program Ministarstva morao obuhvatiti i Nikšić?

 

„ Devedesetih godina došlo je do pada sistema vrijednosti i mnoge stvari od značaja za zivot pojedinca su se poremetile. Taj trend nije zaobišao ni kulturu, zapravo nju je možda ponajviše i zahvatio. Isplivali su šund i kič, a ozbiljna kultura po kojoj je Niksic bio prepoznat šezdesetih i sedamdesetih godina je zaboravljana, skrivala se i činilo se da je potpuno nestala. Program podrške razvoju kulture koji finansira Ministarstvo kulture i jedan ozbiljan pristup Opštine Nikšić kao i Zahumlja i ostalih institucija kulture, doprinio je da danas slika bude neuporedivo bolja i da se polako vraća vjera u to da je kultura zaštitni znak Nikšića. Danas Nikšić po pitanju kulturnih programa može da parira znatno većim centrima. "Poenta poetika" je u svemu tome našla svoje mjesto, upravo kroz afirmaciju poezije i mladih talentovanih ljudi, kroz klasične, ali i moderne programe kojima težimo poeziju približiti što većem broju sugrađana.“

 

Koji su ciljevi kluba i ko sve može postat član- da li postoji neki relevantni sistem vrednovanja?


„Cilj osnivanja "Poenta poetike" bio je afirmacija mladih i afirmacija poezije i književnosti u cjelosti. Željeli smo, prilikom osnivanja, da stvorimo uslove da se u Nikšiću čuje pisana riječ mladih stvaralaca u mnogo većem obimu nego što je do našeg osnivanja bio slučaj. Čini mi se da smo u tome uspjeli, sudeći po uspjesima koje naši mladi pjesnici postižu i pojedinačno i grupno na najznačajnijim festivalima poezije u zemlji i regionu. Ono što se kasnije, tokom rada, ispostavilo kao cilj i težnja, jeste to da na kvalitetan i dostojan način nastavljamo tradiciju koju su gradili najveći nikšićki pjesnici, Vito, Dragan, Vukman, Dugo, pa i oni koji još uvijek stvaraju Radule, Dušan, Spasoje, Obrad, Ana, Gordana i drugi. Kvalitet i ljubav prema poeziji su osnovni kriterijumi, kao i poštovanje prema onim vrijednostima koje u 120 godina postojanja baštini JU "Zahumlje".“


Književni klub poenta poetika posvećuje se i afirmisanim nikšićkim pjesnicima, ali i tematskim večerima. A tu su i dvije manifestacije. O čemu je zapravo riječ?

 

„Odlučili smo se da i kroz te dvije manifestacije na malo drugačiji način predstavimo svoj rad i da se potrudimo da animiramo mlade ljude da nam se priključe i uopšte da se bave književnošću. Poetska propaganda je jedna od tih manifestacija; došli smo na ideju da obilazimo nikšićke lokale, odnosno neka kultna mjesta u Nikšiću, da se družimo sa omladinom i da im predstavljamo ono što radimo; da im na jedan drugačiji način priđemo sa poezijom, prosto ako ne žele doći na klasične književne večeri, doći ćemo mi do njih. Do sada smo imali 10-ak takvih večeri i čini se da je to dalo rezultate i ostalo prepoznato kao kvalitetan vid afirmacije poezije. Takođe i manifestacija Dani crnogorske poezije povodom hiljadugodišnjice državnosti prošle godine, obilježena je tako što su članovi kluba obilazili škole u Nikšiću, a članovima literarnih radionica i zainteresovanim učenicima govorili smo svoju poeziju, kao i poeziju znamenitih nikšićkih i crnogorskih pisaca sa namjerom da tu najmlađu populaciju probudimo i na određeni način aktiviramo da počnu čitati poeziju i o njoj razmišljati, da se susreću sa pjesnicima što im je bilo interesantno. Pomenute dvije manifestacije dale su značajan doprinos etabliranju književnog kluba Poenta poetika, kao i gostovanja širom Crne Gore; Poenta poetika je predstavljena na mnogim značajnim manifestacijama kao i u institucijama: Ratkovićeve večeri poezije, Barski ljetopis, Narodna biblioteka Budve, Nacionalna biblioteka, Podgorički sajam knjiga, KIC Budo Tomović, a i časopisi (Ars, Quest i Script, kao i kulturni dodatak dnevnih novina Dan) su objavljivali mini temate u kojima je bila zastupljena poezija članova našeg kluba.Čini mi se da smo uspjeli da napravimo jednu kvalitetnu priču i da klub Poenta poetika bude prepoznat od strane kulturnih poslenika i u Nikšiću i u Crnoj Gori.“

 

Zbornik poezije Mozaik objavljen prošle godine povodom Svjetskog dana poezije je nesumnjivo produkt Vašeg vrijednog i kvalitetnog rada. Kako je koncipiran?

 

„Nakon godinu i po rada stvorila se potreba da objavimo ponešto od poezije naših članova, JU Zahumlje u okviru koje funkcioniše Poenta poetika, ima izdavačku djelatnost, pa smo na taj način, uz institucionalnu podršku, uspjeli da spojimo lijepo i korisno, a opština Nikšić i Ministarstvo kulture su dijelom finansirali štampanje zbornika. Zastupljen je 21 pjesnik, u stvari oni pjesnici koji su u tom trenutku bil najaktivnij odnosno na najreprezentativniji način mogli mogli da predstave ono što se u klubu radi. U pripremi je i drugi broj zbornika, a namjera je da periodično objavljujemo nove brojeve zbornika i time davali mladim ljudima priliku da im poezija bude objavljena. Na portalima za sad uglavnom čitamo poeziju ovih mladih ljudi.“

 

Rad književnog kluba Poenta poetika je prihvaćen u gradu, a kako taj rad ocjenjuje stručna i kritička javnost, da li u određenom smislu držite do tradicije književnih zajednica Vladimir Mijušković i Mirko Banjević?


„Ove dvije književne zajednice su i dalje aktivne, a mi smo taj treći dio nikšićke književne priče. Svakako ljudi prepoznaj nastavak te tradicije, ali mi se trudimo da malo drugačijim, modernijim programima približimo književnost ljudima, tako da stručna javnost ima pozitivne reakcije na rad našeg kluba iz prostog razloga što smo uspjeli ne samo da animiramo mlade ljude da pišu i pokažu to što stvaraju, nego smo uspjeli da za ove tri i po godine postojanja kluba napravimo i primjetan napredak. Naši članovi-pjesnici su bili učesnici raznih manifestacija i osvajali nagrade na konkursima u Crnoj Gori i regionu, tako da je i to u izvjesnom smislu potvrda da je ono što radimo kvalitetna prča i da smo na pravom putu.“

 

Bitno je i istrajati. Pomenuli ste da je 90-ih zapažen opšti pad sistema vrijednosti, ali i tih godina u Nikšiću su funkcionisali književni klubovi, neki, kvalitetni su i nestali (kao npr. književni klub Argentina) nadajmo se da će ovo vrijeme biti povoljnije u svakom smislu. Zašto Poenta poetika?


„To je nešto o čemu svako može da razmišlja na svoj način. Poenta poetika jeste nešto nesvakidašnje, a u najkraćem smisao osnivanja i naziva kluba je taj da je poenta u stvari sama poetika; da svi pojedinačno radimo na tome da stvaramo sopstvenu poetiku, ali i poetiku jednog društva koje treba da bude mnogo prosvećenije, duhovnije, kuturnije...Poezija je upravo taj vid kulture, književnosti koji na jedan najtananiji način dopire do ljudske duše, oplemenjujući je, tako da je ta poetika nešto na čemu treba raditi i što treba gajiti a što je u nekom prošlom periodu bilo zanemarivano i čak kod onih koji se bave književnošću.“

 

Svoju poeziju su budvanskoj publici zapaženo čitali mladi stvaraoci kluba Poenta poetika: Milica Petričević, Danijela Jokić, Marko Vilotijević, Rada Draganić i Sava Radulović. Na pitanje šta njima znači članstvo u klubu, saglasni su da im je ovaj klub bio „prihvatilište“ i odskočna daska, mnogima je bio pomoć u oslobađanju od straha kako će njihova poezija biti prihvaćena, a najzanimljivije su posjete klubovima gdje se okupljaju mladi i čitanja poezije u takvom ambijentu.


Poezija mladih stvaralaca Poente poetike je različita i po temama i pristupima, rimama, slobodnim stihovima a nadasve je uočljiva posvećenost poeziji i pisanju koja se ogleda i u čitanju iz rukopisa, sa papira, rukom („mukom“) ispisanu zanemarujući modu „tač-skrin“ čitanja koje djeluje hladno.


Na iznenađenje publike da danas postoji ovakva omladina i na zadovoljstvo iste, mladi stvaraoci su na kratko vratili duh nekadašnjeg Nikšića nastupom u Narodnoj biblioteci Budve.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt