10.08.2017

Predstava „Kod Nojeve barke u 8“ izvedena pred najmlađom budvanskom publikom

Na sceni između crkava u Starom gradu, 9. avgusta, izvedena je pozorišna predstava za djecu Gradskog pozorišta iz Podgorice, „Kod Nojeve barke u osam“. Rađena je po tekstu savremenog njemačkog autora Urliha Huba, u režiji Roberta Valtla. Svojom originalnošću oduševila je brojne mališane ali i odrasle.

 

Pripremila: Jovana Jagetić

U pitanju je zabavna i poučna priča o biblijskom Potopu, ujedno je to i himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije. Rafiniranog stila, sa puno humora, ovaj se komad posljednjih godina afirmisao kao najveće evropsko otkriće za mlađu publiku. Priča je o uzajamnoj povezanosti, o kreiranju suživota, o podsticanju mašte da kroz radoznalost otkrije drugačije horizonte.
Junaci predstave su tri pingvina koji su spletom okolnosti, putem goluba, dobili vijest o Potopu koji će zadesiti planetu. Tu je, naravno, i Noje, starac duge sijede brade, koji se u osam sati uveče sprema da na barku ukrca po dva predstavnika od svake žive vrste, kako bi negdje daleko izgradio novi i bolji svijet. Dva prijatelja pingvina ne žele da ostave trećeg, najmlađeg, i domišljato ga u koferu ukrcavaju na barku punu životinja… ,,Pingvini se pitaju postoji li Bog, a ako postoji, zašto je onda nevidljiv. Pitaju se ima li smisla izbjeći sveopšti potop ako će u njemu nestati najbolji prijatelj, pa makar on bio dosadno zanovjetalo. Ludička, filozofska, teološka dimenzija teksta primjerena najmlađem uzrastu, podređena je jednostavnoj ljepoti ljudskih osjećaja”, rekao je reditelj Robert Valtl.

 

 

U predstavi igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović.


Glumac Branko Ilić za „Krug mladih“ kazao je da ovakve predstave radije igraju na zatvorenoj sceni u pozorištu, ali da su jednako uživali u ambijentu otvorene scene između crkava u Starom gradu.


-Ovo je fiksirana, stabilna predstava, koja se dugo igra, tako da djeca i odrasli reaguju na istim mjestima. Rekao bih da je drugačija u odnosu na oslale dječje predstave samim tim jer se bavi pitanjem „ima li ili nema Boga“? Ovo je jedini tekst, za koji znam da se bavi pomenutom tematikom i to na djeci dopadljiv način. Ti mladi ljudi se brzo predaju i uživaju u predstavi, lakše oproste greške. Jedino ne opraštaju kad im je dosadno. Tada, gledaju okolo, pričaju među sobom i onda je otežan posao glumcima. Međutim, kada igrate dobro, kad ste zabavni, kada djeca razumiju, onda nema nikakvih problema, kao što ih nije bilo ni večeras“.

 


Pored reditelja Valtla, autorski tim čine: Natalija Vujošević (scenografkinja), Tijana Todorović (kostimografkinja), Nemanja Bečanović (kompozitor), Slavka Nelević(koreografkinja), Miha Horvat (dizajner svjetla), Đorđe Krivokapić (prevod teksta)

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt