26.07.2017

Predstava "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč" izvedena pred brojnom budvanskom publikom

U okvuru dramskog programa Grad teatra, u utorak, 25.jula, na sceni između crkava, izveden je autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč" u produkciji BITEF teatra iz Beograda.

 

Pripremila: Jovana Jagetić

Publika je  imala priliku da prisustvuje svojevrsnoj turističkoj turi kroz zemlju koja se danas i dalje smatra najvećom babarogom "demokratskog svijeta", kroz koju se otvara pitanje slobode i neslobode u današnjem društvu. Predstava je inspirisana istraživanjem i putovanjem autorki u najizolovaniju zemlju na svijetu, koja i dalje pobuđuje pažnju i osudu ostatka svijeta – Sjevernu Koreju, i preispituje ideju slobode u dobu sve većeg globalnog nadzora.

 

 

 

U predstavi su postavljena pitanja kolika su ograničenja našeg mišljenja, uslovljenog stalnim propagandama i kontekstom iz koga dolazimo? Koliko je pojam slobode relativan i određen društveno-kulturnim kontekstom? Da li je vidljivi kult ličnosti gori od nevidljivog kulta kapitala? Šta nam Sjeverna Koreja – poslednji ostatak Hladnog rata – govori o našem, "zapadnom" svijetu? Da li je jedini način da se izbegne imperijalna dominacija posjedovanje atomske bombe i opštenarodne odbrane? Da li socijalističko uređenje nužno mora da bude i totalitarno? Tokom predstave se suočavamo sa mogućnostima i nemogućnostima da govorimo o jednoj zemlji van našeg kulturnog i političkog koda.

 

 

 

-Veoma smo zadovoljne kako je predstava prihvaćena  u  Budvi, kazala je za "Krug mladih" poznata dramska spisateljica, Olga Dimitrijević. Ona je pojasnila da se tokom izvođenja predstave često prilagođavaju sceni, da neke djelove predstave izbacuju a neke dodaju.

 

- Često improvizujemo u toku predstave ostvarujući kontakt sa publikom. Scene zavise i od mjesta gdje nastupamo. Najčešće prvo malo istražimo i onda dodajemo ono što je karakteristično za tu lokalnu sredinu, pojasnila je Olga.

 

  

 

- U svakom gradu publika različito reaguje. Naše prvo gostovanje nakon BITEF-a bilo je u Grčkoj. Tamo je sve počelo, publici je tema bila veoma bliska. Posebno mi je drago putovanje u indijsku saveznu državu Kerali, gdje smo mislile da publika neće razumjeti priču, ali se ispostavilo da je drugačije. Tamo je predstava skoro najbolje prihvaćena, ljudi su imali puno pitanja u vezi predstave, kaže književnica i dramaturškinja, Budvanka Maja Pelević, i dodaje da se iskreno nada da će i komentari budvanske publike biti pozitivni.

 

-Veoma mi je drago što je uprkos kiši, veći dio publike ostao do kraja predstave, što je pokazatelj da im se dopalo izvođenje. Odrasla sam u Budvi, uz “Grad teatar” i prija mi što sam večeras dio ove priče, ponosno kaže Maja Pelević.

 

 

Predstava je premijerno izvedena 2016. godine na jubilarnom, 50. BITEF-u, a od tada se izvodi na redovnom repertoaru BITEF teatra. Odabir ove predstave za program 50. BITEF-a selektori su obrazložili sledećim: "Predstava Sloboda je najskuplja kapitalistička reč" izvesno je jedna od najoriginalnijih Bitefovih festivalskih produkcija u ovih 50 godina. Nju su osmislile, ali je i same izvode, dramaturškinje Maja Pelević i Olga Dimitrijević, a na osnovu svog istraživačkog puta u Pjongjang. Polazna tačka njihovog istraživanja jeste uvid da je, posle pada Berlinskog zida, te nedavnog otopljavanja odnosa SAD i Kube, Severna Koreja poslednji ostatak Hladnog rata, idealna za projekciju svih stereotipa o 'neprijatelju'. U scenskoj formi dobro kontrolisanog turističkog putovanja, autorke suočavaju i ispituju propagandne obrasce i stereotipe totalitarnog režima Severne Koreje i zapadnih neoliberalnih demokratija, te kako se u tom kontekstu reprezentuje i doživljava ideja slobode i kako se njome manipuliše".

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt