03.08.2017

Predstava "Ukroćena goropad" premijerno izvedena pred brojnom budvanskom publikom

 

Premijerno izvođenje prestave “Ukroćena goropad” u okviru 31.festivala „Grad teatar“ , mladog reditelja, Zorana Rakočevića, izazvala je veliku pažnju budvanske i šire javnosti. Nastala na osnovu poznatog Šeksirovog komada, ona ukazuje i opominje na aktuelnu društvenu stvarnost, društveno pretvaranje i prerušavanje koje se najviše izražava putem travestije. Šeksirov komad prilagođen je savremenom trenutku u kom sveopšta društvena travestija zauzima maha i svi se ističu kao pozeri, kao kvazi pobunjeno i fensi društvo. Osnovna ideja reditelja je kritika društvene travestije.

 

Piše: Anastasija Jakovljević 

 

Predstava „Ukroćena goropad“ je koprodukcija budvanskog festivala "Grad teatar", Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, podržana od strane Ministarstva kulture Crne Gore. Ujedno je to i rediteljev završni ispit Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Izvedena je na ponti Brijega od Budve, plaži ispod najstarije budvanske crkve Santa Marija u Starom gradu, u ambijentu koji je funkcionalno odabran i iskorišten. „Komad je adaptiran tako da sadrži jedinstvo mjesta i vremena radnje, a smješten je na svadbi tj. ispod velikog svadbenog vela na jednom dekorisanom plažnom baru. Broj lica sveden je na osam. Katarina, travestirani muškarac, rastura svadbu svoje sestre i gura je u lezbijsku vezu, sve dok se njeni prosci i dalje bore za nju, a Katarina i Petručio zapadaju u odnos divljanja i kroćenja, gdje se razotkriju njihovi travestirani identiteti. Komad je komedija situacije sa elementima farse, a dozvoljava i izvođenje u ambijentu – plaže, plažnog bara, starih zidina i sličnih prostora", istakao je reditelj Zoran Rakočević.

 

 

 

„Ova predstava prikazuje aktuelne socijalne karakteristike prava i slobodu savremenog društva, u kojima drugi, polno-rodni identiteti pokušavaju da dobiju punu afirmaciju i jednakost. U doba konfekcijskog društva, koje u smislu duhovnosti kaska i za Šekspirovim vremenom, u kojem se život svakodnevno izbacuje na portale i društvene mreže, u svakom datom trenutku vrši self-marketing, pojedinci svakodnevno zauzimaju svoje karnevalizovane uloge, svoj travestirani modus ponašanja, ističući ga kao svoju najveću vrijednost“, naglasio je Rakočević.


I zaista, u predstavi vlada atmosfera snobovskog ponašanja, prenemaganja i kuliranja. Likovi se međusobno snimaju kamerom, prave selfije ...Prikazuju vrijeme u kom živimo u kom je virtuelna stvarnost društvenih mreža zauzela primat u našim životima i postaje važnija od same stvarnosti, u kom lični marketing postaje srž društvenog postojanja.


„Imali smo divan ambijent uključujući plažu, more, pontu i pijesak. Iako je predstava rađena za zatvorenu scenu, na našu sreću dobila je nove kvalitete za nepuno pet dana. Mislim da smo bez imalo skromnosti oplemenili ambijent a i Šekspira“, kazao je za “Krug mladih”reditelj Zoran Rakočević, dodavši da je zadovoljan predstavom kao i podrškom kolega i publike.

 

 

Mlada glumica Marija Đurić, naglasila je da je ovo bio prvi put da predstsavu igraju na otvorenom, te da je osjećaj potpuno drugačiji. „Tu su zidine, zvuk mora, publike. Uzevši u obzir sve to, strahovali smo da se nećemo čuti, ali je na kraju sve ispalo dobro“.
Perspektivni glumac u tijelu muškarca i ulozi žene, Vule Marković, nagrađen je sa najviše aplauza. On je izjavio da je igrao vrlo specifičnu ulogu.

 

„Igram Denis, napast ali u ženskoj ulozi. Iako sam brzo usvojio ulogu koju glumim, na trenutke sam se gubio u nekim htjenjima, zadacima i slobodama. Jer igrati ženu, znači biti perfektan i odglumiti zadati karakter onako kako treba. Smatram da je bilo dosta dobro", kazao je Marković dodajući da se nada da će svaka naredna predstava biti bolja od prethodne.
Poznati glumac, Stevan Radusinović istakao je da već dvadeset godina igra na otvorenom, ali mu je posebno drago što se “parče”, Ričardove glave otvorilo kao veoma zanimljiv pozorišni prostor.


„Već trideset godina je Ričardova glava dio "Grad teatra" i mogu da kažem da mi je posebno drago što smo baš mi imali priliku da je iskoristimo kao pozornicu. Ako može da izdrži Šekspira, onda mislim da može sve", dodao je Radusinović.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt