19.02.2018

Promovisan osmi broj časopisa „Krug mladih“

U organizaciji JU „Narodna Biblioteka Budve“ i NVO „Sedma sila mladih, Budva“, u subotu 17. februara, u gradskoj biblioteci u Budvi, promovisan je osmi broj časopisa „Krug mladih“.

Tim povodom upriličen je okrugli sto na temu „Budućnost knjige i čitanja“ na kom su pred mnogobrojnom publikom govorili: predstavnica Narodne biblioteke Budve Stanka Stanojević, pisac Dragan Radulović, direktorica Politikon mreže Jovana Marović, psihološkinja Katarina Vukadinović i književnice Dušica Labović i Katarina Sarić. U ime „Kruga mladih“ govorili su student dramaturgije Miloš Boreta, mlada pjesnikinja Mirjana Kasalica i maturantkinja SMŠ „Danilo Kiš“ Tea Babić, kao i ostali članovi redakcije časopisa.

 

Stanka Rađenović Stanojević, kazala je da je kriza knjige i čitanja posledica krize porodice i društva. Ona je naglasila da se ljubav i odnos prema čitanju prvenstveno razvija u porodici, te da brzina i tempo života savremenog čovjeka tome ne ide na ruku.

 

 


Pisac i filozof Dragan Radulović, kazao je da se ne plaši za budućnst literature, te da ne dijeli, u javnosti često prisutan, apokaliptičan ton o propasti svijeta zbog nedostatka čitanja. Radulović je naglasio da su mu neprihvatljive tvrdnje o nestanku i „smrti“ knjige.

 

 

„Ljudska rasa uvijek pronađe način da odgodi svoj kraj; knjiga takođe. Čovjekova potreba da sluša i priča priču, dvostruki je temelj književnosti. Dokle god ta potreba bude postojala, biće priče i pričanja a kako je čovjek pred svijetom uplašeno, brbljivo biće, koje se pričom brani... postojaće i književnost , zaključio je Radulović.


Jovana Marović, direktorica Politikon Mreže izrazila je optimističan stav o budućnosti knjige i čitanja i osvrnula se na dobrobiti tehnološkog napretka i interneta:


„Lično više koristim Kindle. Znam da ne može nadomjestiti miris i dodir knjige, ali ima svojih prednosti. Čini me sretnom to što uvijek imam biblioteku sa sobom. Lakši je za nošenje, prilagođen brzom životu. To ipak ne znači da ne posjećujem biblioteke i ne kupujem knjige. Bitno je na koji način i kako koristimo tehnološke inovacije, jer nije isto čitati knjigu i statuse na društvenim mrežama“, kazala je Marović.


 

Književnice Dušica Labović i Katarina Sarić složile su se da knjiga nije u krizi, i da će uvijek biti onih koji će čitati, kao i onih koje je na to nemoguće natjerati.  Svi zajedno složili su se da knjizi i čitanju ne prijeti kraj, te da će biblioteke opstati i u budućnosti. Optimističan stav prenijeli su na goste i članove redakcije, koji su na kraju promocije govorili o svojim omiljenim naslovima i piscima.

 


Budvanski časopis „Krug mladih“ stvaraju članovi Radionice novinarskog i kreativnog pisanja koju organizuje NVO „Sedma sila mladih, Budva“ u saradnji sa JU „Narodna biblioteka Budve“, pod mentorstvom osnivača i urednice Zorice Radenović.

 

 

Osmi broj časopisa štampan je uz podršku Opštine Budva, Turističke organizacije Budve i ostalih sponzora čija su imena istaknuta u časopisu i na portalu.

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt