04.12.2017

Promovisana zbirka poezije mlade pjesnikinje Mirjane Kasalice

Posebno i emotivno veče dogodilo se u subotu 2. decembra u Akademiji znanja, povodom promocije prve zbirke poezije mlade pjesnikinje Mirjane Damjanove Kasalice „Pod sjenkom duše“, u organizaciji JU „Narodna biblioteka Budve“. Događaj će ostati upamćen po sjajnoj atmosferi i prisustvu velikog broja gostiju, koji su došli da podrže mladu pjesnikinju.

 

Priredila: Tea Babić

O prvjencu petnaestogodišnje Mirjane nadahnuto su govorili recenzenti: kantautor, pjesnik i slikar Marinko Jovanov Pavićević i književnica i aforističarka Milica Aranitović Papović. Moderatorka večeri bila je Stanka Rađenović Stanojević.


Posebnu draž večeri i buru emocija izazvala je lično autorka, recitujući stihove svojih pjesama: Crna Gora, Nespokojna sama, Čekam kraj, Noćas mi se plače i Tražim kroj. Mirjana se na početku večeri dirljivo zahvalila svima koji su došli na promociju njene prve knige, roditeljima na podršci a direktorici Narodne biblioteke Mili Baljević na organizaciji.
Recitujući stihove u koje je utkala svoj pjesnički dar, ona je u više navrata publiku dovela do oduševljenja, ali i suza.

 

 

Blistala je Mirjana, skromna i dostojanstvena, slušajući riječi recezenata, koji nijesu krili oduševljenje, kako njenim stihovima, tako i snagom njenog karaktera.

 

Nakon što je konstatovao da je Mirjana rođena pjesnikinja, kantautor Marinko Pavićević obojio je njene stihove muzikom, pjevajući ih uz gitaru, a što je dalo posebnu draž i dimenziju večeri. On je naglasio da su Mirjanina duboka osjećanja spajana sa sjetom, samo potvrda koliko ova mlada poetesa nazire svojim čulima ljepotu poetskog izražaja.

 


 

Književnica i aforističarka Milica Aranitović Papović, čestitala je Mirjani ulazak u čarobni svijet pjesničkih Velikana, naglasivši „da bi joj na doživljaju odživljenog života punog emotivnog naboja mogli istinski pozavidjeti i mnogo zreliji pjesnici“.


Knjigu pjesama Pod sjenkom duše, mlade pjesnikinje Mirjane Kasalice objavio je književni klub More iz Tivta u okviru edicije Poetski valovi.


 

Olovka i papir najbolji prijatelji


Milica Damjanova Kasalica je kazala je da su joj olovka i papir prijatelji za razgovor, te da je ponekad “poezija bila bijeg od ružne realnosti, a nekada još ljepša slika doživljena u trenutku”. Nakon promocije za Krug mladih, izjavila je da je presrećna, da su uz nju veoma dragi ljudi, koji istinski vjeruju u ono što ona radi i obećala da će zasigurmo nastaviti da piše.

 

Biografija:


Mirjana Damjanova Kasalica, rođena je 19. 10. 2002 u Nikšiću. Životni putevi doveli su je iz rodnog grada na primorje u Petrovac, gdje je sa odličnim uspjehom završila Osnovnu školu „Mirko Srzentić“. Sada je učenica Gimnazije „Danilo Kiš“ u Budvi. Kao pjesnikinja i recitatorka učestvovala je na brojnim književnim manifestacijama i festivalima poezije, gdje je davala poseban pečat svojim kazivanjem poezije.


Na festivalu „Male morske pjesme i priče“- 2016 u Budvi, osvojila je treću nagradu za pr iču „More“, a na istom festivalu 2017 godine osvojila je prvo mjesto za pjesmu „Jedna knjiga“.
U kontinuitetu se bavi pisanjem poezije i kratkih priča od svoje dvanaeste godine.
„Pod sjenkom duše“ je njena prva objavljena knjiga.


Član je Književnog kluba „More“ Tivat.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt