04.04.2018

Uspješno završen peti festival "Male morske pjesme i priče"

U saradnji NVO “Dramski studio Budva” i JU “Narodna biblioteka Budve” peti festival "Male morske pjesme i priče" uspješno je realizovan u periodu od 26. do 31. marta. Na konkurs čija je tema bila “Glavni junak moje priče/pjesme” pristiglo je vise od 200 dječijih radova iz zemlje i regiona, a nagrađeno je 15 učenika.

 

Priredila: Tea Babić

Festival je počeo u ponedjeljak 26. marta ekološkom radionicom nakon čega je uslijedilo zvanično otvaranje i promocija Zbornika Festivala, na kom su učesnici interpretirali svoje radove iz prethodnih godina, koji su uvršteni u Zbornik. Nagradjene radove izvodili su i članovi Dramskog studija, kao i učenici budvanskih osnovnih škola.

 

 

 

Naredna dva dana program festival nastavljen je književnim kvizom i radionicom pisanja scenarija, nakon čega je odigrana dječija predstava Dramskog studija Budva “Uspavanja ljepotica” u Cadmus sineplexu.

 

 

 

Četvrtog dana festival održane su radionice crtanja i pisanja koje su vodili likovni umjetnik Simon Vučković i dječiji pisac Jasminka Petrović. Nakon toga priređen je okrugli sto na temu “Značaj drame u razvoju djeteta” , na kome su učestvovali prof dr Siniša Jelušić, spisateljica Jasminka Petrović iz Beograda, pisac Slobodan Obradović iz Bijelog polja, Stela Mišković scenaristkinja sa Cetinja, Marina Jovanović predjednica NTC centra za Crnu Goru, profesori, umjetnici i gradjani.

 

 

Radionicom lutkarstva koju je vodio Davor Dragojević, u petak 30 marta, nastavljen je program festivala, nakon čega je priređena knjževna žurka i druženje sa piscima, gostima Festivala, a nakon toga je uslijedila svečana dodjela nagrada – Mali od palube.

 

 

 

Posljednjeg dana, povodom petogodišnjice Festivala u Cadmus sineplexu je otvorena izložba fotografija Anastasije Knežević, koja je zabilježila sve važne trenutke u proteklih pet godina, nakon čega je uslijedio tradicionalni književni izlet na Svetom Stefanu na kom su gosti Festivala, organizatori i nagrađeni učenici obišli jedan od najljpših gradova na Crnogorskom primorju.

 

 

Na Festivalu su pored učenika, takmičara i organizatora učestvovati dječiji pisci Jasminka Petrović, Slobodan I Aleksandar Obradović, Vera Mačić i pisci Radinko Krulanović, Sanja Vilus, zatim dramaturzi Stela Mišković i Miloš Boreta, dr Siniša Jelušić, likovni umjetnici Simon Vučković i Sandra Đurbuzović, profesori Biljana Komarica, Sanja Vojinović, Mirjana Dajičić, Milena Radović Savić, Zorica Joksimović i Tanja Vujačić, zatim producent Mirela Adrović Šofranac, predsjednica OKB Katarina Vukadinović, biolog Nemanja Malovrazić i Anastasija Knežević, pobjednica srednjoškolskog kviza znanja.

 

NAGRADJENI UČESNICI KONKURSA FESTIVALA

 

Kategorija IV,V,VI razred
pjesma

 

1.Teodora Ilić - Vladičin Han
2.Mija Rmandić- Bijelo Polje
3.Sofija Stanišić - Budva
priča

 

1.Aleksa Damjabović-Kotor
2.Petar Srzentić - Petrovac
3.Andrija Čejović - Budva i Julija Kadina - Budva


Kategorija VII,VIII,IX razred
pjesma

 

1. Mija Radović - Budva
2. Tea Ličina - Rožaje
3. Ena Dolović - Priboj i Tamara Muhar - Budva
    priča
1. Anđela Todorov - Surdulica
2. Danijel Pešić - Bar
3. Talija Jovanović - Podgorica i Tamara Bogdanović -Budva

 

Kategorija srednja škola


1. Dario Herić, III razred
2. Tea Babić IV razred

 

Pobednici napisanih drama na radionici kreativnog pisanja


1. Natalija Mićić
2.Nikola bajčeta i Luka Milić

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt