03.07.2017

Ženska vokalna grupa “Harmonija” – S ponosom nose svoje ime

Rijetko se desi kakva gradska svečanost ili kulturni događaj u Budvi, a da ga pjesmom ne oboje predivni zvuci melodija Ženske vokalne grupe “Harmonija”. Prepoznatljivim nastupom i muzikom koju izvode, “čarobnice” u predivnim odeždama, i još divnijeg glasa, postale su zaštitno ime ne samo Budve već i čitavog primorja.

 

Pišu: Ana i Miloš Boreta

Nema pravog Budvanina, niti Budvanke, a da ne zna neku od izvornih pjesama koje interpretiraju članice "Harmonije", čuvajući od zaborava naše muzičko blago. Soko leti”, “O, jelova goro”, “Primorkinja”, “Sitan kamen”… samo su neke od mnogobrojnih pjesama koje se izvode na gradskim trgovma i svečanostima. Turiste oduševe nastupima, fotografišu ih, snimaju, neki čak i pjevuše uz Harmoniju. Imaju divno ime, a dostojanstveno i zasluženo ga nose. Desetak ih je, funkcionišu kao jedna porodica.

 

Počeci  Ženske vokalne grupe “Harmonija” vezani su za Mješoviti gradski hor, koji se vremenom transformisao. Prvo se izdvojila muška klapa, a potom i ženska vokalna grupa KUD “Kanjoš” 1983.  godine iz koje se nakon šest godina osamostaljuje i dobja novo ime - današnja “Harmonija”.

 

Prvih godina na repertoaru ove vokalne grupe, pretežno su izvođene primorske i dalmatinske pjesme,  karakteristične za klapski način pjevanja. Iz godine u godinu repertoar je postajao bogatiji, tako da danas, vokalna grupa, pored  karakterističnog primorskog melosa, na repertoaru ima i kompozicije starih majstora, horske arije iz popularnih opera, starogradske pjesme, izvorne narodne pjesme i zabavne melodije.

 

“Harmonija" je učestvovala na mnogim festivalima zabavne i klapske muzike. Više puta u Perastu osvajala nagrade. Imala je oko hijadu nastupa u zemlji i inostranstvu: Srbiji, Hrvatskoj, BIH. Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Italiji i Holandiji. Snimila je 4 CD-a i 25 spotova sa ciljem da se prezentuje mediteranska kultura  i tradicija, posebno područja crnogorskog primorja.

 

Sadašnji sastav grupe čine: Marija Šumić, Biserka Bogović, Mirjana Pajović, Vesna Milović, Marija Lazarević, Jadranka Uzelac, Julijana Kalajanović, Jelena Otašević, Dijana Braić, Marija Vujović, Slađana Babović i Katarina Popović.

 

 

Sa Mirjanom Pajović, umjetničkim rukovodiocem klape “Harmonija”, pričali smo o: podmlatku Harmonije, saradnji sa najstarijom članicom Marijom Šumić, te planovima za ovo ljeto.

 

Nove, mlade članice klape su: Dijana Braić, Marija Vujović i Slađana Babović. Da li ste ponosni na njih?

 

Ponosna sam, prvenstveno zbog toga što brzo uče repertoar klape koji je obiman i  nije nimalo lak. Raspisi naših pjesama su troglasni i četvoroglasni. Sve tri pomenute članice se profesionalno bave muzikom i to je veoma bitno, jer je amaterima pjevačima potrebno mnogo više vremena da nauče sve pjesme iz našeg šarenolikog i obimnog repertoara.

 

Gospođa Marija Šumić u posljednje vrijeme ne nastupa uz klapu, ali iz potpuno opravdanih razloga... Da li bi ste se osvrnuli na dugogodišnju saradnju sa njom?

 

Gospođa Marija Šumić je naša najstarija članica klape. Zbog bolesti je već neko vrijeme  odsutna, nije u mogućnosti da dolazi na probe i da nastupa sa klapom. Sve ove godine, ona je svojim lijepim glasom mnogo doprinijela opstanku klape. Često je bila i solista (u nekim pjesmama), a bila je jedna od četiri članice koje su pjevale u dva glasa partizanske pjesme. Pjevala je i u mješovitom gradskom horu iz koga su se izdvojile dvije klape – muška i ženska. Dakle, gospođa Marija je u klapi skoro trideset i pet godina i imala je najljepšu boju glasa od svih članica prvog soprana u klapi.

 

Da li mladi vole da slušaju tradicionalne pjesme i višeglasni način izvođenja?

 

Mladi vole da slušaju klapske pjesme, ali više vole ako se te pjesme obrade u modernijim ritmovima prilagođenim ovom današnjem vremenu.

 

Mogu li naše zainteresovane čitateljke da Vam se obrate ako žele da postanu podmladak ,,Harmonije“?

 

Naravno da sve zainteresovane mlade čitateljke mogu da mi se obrate, a tada ću i čuti kakve su njihove muzičke i glasovne sposobnosti.

 

Šta nam klapa priprema u skorije vrijeme?

 

Planovi "Harmonije" su  da nastupa na Smotrama crnogorskih klapa u toku turističke sezone. Nastupaćemo u Tivtu, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Podgorici i u Budvi. Takođe, treba da održimo dva samostalna koncerta ovog ljeta: na Trgu pjesnika u budvanskom Starom gradu.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt