17.09.2017

Davalaštvo krvi treba da postane navika

U prostorijama Crvenog krsta Budva, juče je održana lokalna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje Budvansko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Radivoje Pima. Tom prilikom prikupljeno je 36 jedinica dragocjene tečnosti. U akciji su učestvovali brojni sugrađani, članovi udruženja, vaterpolisti Budvanske rivijere i volonteri Crvenog krsta.

 

Pripremila: Jovana Jagetić 

Akcija dobrovoljnog davalaštva predstavljala je pozitivno iskustvo za mlade volontere Crvenog krsta. Neki od njih prvi put pomogli su donacijom krvi. Tom prilikom oni su pozvali sugrađane da im se pridruže u predstojećim akcijama i pokažu humanost na djelu.

 

 

Predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Nenad Jovović, kazao je da je zadovoljan odazivom Budvana ali da se ubuduće mora više raditi na edukaciji i informisanju.
Jovović je naglasio da humanost Budvana nikad nije bila u pitanju, da su se odazivali sličnim akcijama kada god je to bilo potrebno, ali da dobrovoljno davalaštvo krvi treba da im postane navika.

 

 

„U narednom periodu biće više akcija koje će biti usmjerene na učešću lokalnog stanovništva i kolektiva. Ovo je prva akcija koja se održava bez gostiju sa strane, drugih dobrovoljnih društava iz Crne Gore i regiona. Clj nam je da ukažemo sugrađanima na važnost dobrovoljnog davalaštva krvi kao i na to koliko je svaka donacija važna, naglasio je Jovović.

 

 

Statistički podaci ukazuju na to da su dobrovoljni davaoci krvi uglavnom mlađi sugrađani, između trideset i šestdeset godina. Muška osoba može da da krv četiri puta u toku godine, a ženska tri. Dovoljno je da je osoba zdrava i da prođe osnovni ljekarski pregled.

 

 

Budvansko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Radivoje Pima broji oko 200 članova. Juče su uselili u nove prostorije u okviru OO Crvenog krsta Budva i sada će imati bolje uslove za rad

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt