05.12.2017

Medunarodni dan volontera - Pronađimo volontera u sebi!

Ministar sporta Nikola Janović čestitao je volonterima 5. decembar- Medjunarodni dan volontera i zahvalio svim građanima dobre volje koji bez obzira na godine i profesije, pomažu drugima u nevolji, ali i pozvao sve one koji to još nijesu, da pronađu volontera u sebi.

Na konferenciji za medije koju je povodom Dana Crvenog krsta i Medjunarodnog dana volontera, u saradnji sa Ministarstvom sporta organizovao Crveni krst Crne Gore, Janović je izrazio izuzetno zadovoljstvo što je kao ministar sporta postao dobrovoljni davalac krvi i glavni promoter kampanje Crvenog krsta “Pruži ruku za život. Daruj krv”.


,,Raduje me podatak da je kampanja već urodila značajnim rezultatima, jer je broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori porastao 30% “- kazao je Janović i dodao da je to u krajnjem još jedan dokaz da često ni sami nijesmo svjesni koliko naše malo, nekome može značiti mnogo. ,,Bilo da je to bar jednom godišnje donirana krv, izdvojeno malo vremena za posjetu starijim osobama, pružena prva pomoć, pomoć beskućnicima. Sve to, nekome će sigurno uljepšati život, a nekad ga možda i spasiti”- poručio je ministar sporta, kojem je generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak uručila zahvalnicu za poseban doprinos u ispunjavanju humanitarnih zadataka i misije Crvenog krsta.


Janović je naglasio da Ministarstvo sporta, putem svog Direktorata za mlade, kako je to i zacrtano u Strategiji za mlade, promoviše mlade kao proaktivne građane koji učestvuju u donošenju odluka i razvoju zajednice. U toj misiji, kako je kazao ,,nezaobilazan je volonterizam, pomoću kojeg snažimo mlade da učestvuju u volonterskim akcijama, da aktivno razmišljaju o volontiranju, da podstaknu i motivišu što veći broj vršnjaka, kako bi sa što većim osjećajem odgovornosti za svoju zajednicu, unaprijedili život u njoj i zajedno odgovorili potrebama drugih”.


Ministar je podsjetio da je Ministarstvo sporta na ovogodišnjem konkursu za finansiranje i sufinansiranje omladinskih organizacija podržalo nekoliko projekata čiji je cilj podsticanje volonterizma i za sljedeću godinu najavio da će ministarstvo putem Konkursa podržati aktivnosti postojećih ili novih volonterskih klubova, centara i servisa koji omogućavaju kratkoročno i dugoročno volontiranje mladih na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Pomoću različitih aktivnosti promovisaćemo, zaključio je i vrijednosti volonterizma, kako za pojedinca tako i za državu.


Generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak takođe je čestitala praznik volonterima, kojih je u Crnoj Gori oko 2 000 uz kako je kazala ,,veliko hvala za njihovu posvećenost, predanost i odgovornost koju svakodnevno iskazuju u svom radu”. Dubak se nada da će njihovim primjerom biti vođeni i drugi i da će naši volonteri, zaključila je, proizvesti dovoljno energije da obasjaju cijelu Crnu Goru.

 

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. XII. 1985. godine kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5. XII. obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; njem. Internationale Tag des Ehrenamtes), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je obilježavanja toga dana da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt