07.11.2017

Muzejska zbirka prepuštena zaboravu

Postoji vrijedna muzejska zbirka za koju građani Budve nijesu čuli, niti je ikad vidjeli. Nalazi se u prizemlju OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša" , a nastala je dugogodišnjim zalaganjem penzionisanog nastavnika istorije Petra Vukićevića.

Na oko sto kvadrata, u dvije prostorije, izloženo je oko hiljadu eksponata, razvrstanih u istorijskoj, arheološkoj i etnografskoj zbirci.

Tu su najstariji crteži Budve, pilo za maslinovo ulje, urna stara preko 2000 godina, staro oružje, bodeži, crnogorski novac, grnčarija i ostaci amfora koje su nalazili ronioci, burila za vodu, bakarni kazan za rakiju, staro posuđe, trpeza sa vaganom, stari alati za obradu zemlje, kosidbu i obradu drveta. Tu je i posebna vitrina rezervisana za učešće omladine Budve na radnim akcijama, udarničke značke, priznanja i znamenja brigadama…


 Foto: Anastasija Knežević

 

Posebnost ovog muzeja je u tome što ga je radio amater, volonterski, zajedno sa učenicima i uz pomoć njihovih roditelja. Tvorac muzejske zbirke Petar Vukićević, godinama insistira na tome da  zbirka ostane u školi. Ostavlja je u amanet učenicima, školi i ujedno gradu. Jedino na čemu insistira je da se proširi još za dvije prostorije, te da stručnjaci urede prostor onako kako dolikuje muzeju koji postoji dvije decenije.


-Nije bilo lako sve ovo stvoriti, naći prostoriju, napraviti stalaže i vitrine. Sve što vidite skupljano je sa ovog područja, Paštrovića, Maina, Brajića, Pobora, Grblja, Crmnice, Ljubotinja, Prekornice. Sve sam ja to našao, čistio i konzervirao, kaže stari zaljubljenik u tradiciju Petar Vukićević. Pojašnjava da je prostor za muzejsku zbirku dodijeljen u prizemlju škole, te da je Opština platila majstore a njegov sin arhitekta projektovao.


 Foto: Anastasija Knežević

 

Pomalo je razočaran jer se o muzejskoj zbirci malo zna.

 

-Muzej nije vrednovan na adekvatan način, uglavnom je zatvoren i nije dostupan građanima. Trebalo bi da bude otvoren bar dva dana nedjeljno, pogotovo u turističkoj sezoni. Smatram da bi i turistička privreda trebala da se uključi, kako bi strani turisti bili obaviješteni o ovom izuzetno vrijednom kulturnom blagu naše zemlje. Ovo je ujedno i učionica gdje bi nastavnici i učitelji mogli da predaju o pojedinim predmetima koji su blago našeg naroda. Na žalost, jedino ja povremeno otvorim muzej, koji je po svoj prilici prepusten zaboravu, kaže naš sugrađanin, koji je svoj životni vijek posvetio školi i istoriji.

  

Petar Vukićević (Foto: Anastasija Knežević)

 

Kolijevka izvor života


Najdraži Petrov eksponat je kolijevka koja je, smatra - izvor života. Kolijevci je dao posebno mjesto u muzeju. Iznad nje postavio je fotografije koje je nazvao „majke heroji“. Uz kraljicu Milenu tu su crteži majki koje nose kolijevku, dijete, čuvaju stoku, a radili su ih putopisci koji su dolazili u Crnu Goru.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt