04.06.2019

Muzika spaja ljude: "Inkluzivna muzička radionica" u Puževoj kućici oduševila učesnike!

,,Inkluzivnu muzičku radionicu” vodila je dugogodišnja članica ,,Gradske muzike”, Nataša Stanković, koja nije krila oduševljenje zbog pozitivnih reakcija učesnika, koji su uz zvuke klarineta, trube i flaute pronašli zajedničku ljubav prema muzici.

 

Kolika je moć muzike u spajanju ljudi, moglo se osjetiti u prostorijama budvanskog Udruženja „Puževa kućica“. Radosna lica smiješila su se uz melodije koje su izvodili mladi muzičari ,,Gradske muzike” Budve, srećni što, zajedno sa članovima Udruženja, pjevaju i uživaju u muzici.

 

,,Inkluzivnu muzičku radionicu” vodila je dugogodišnja članica ,,Gradske muzike”, Nataša Stanković, koja nije krila oduševljenje zbog pozitivnih reakcija učesnika, koji su uz zvuke klarineta, trube i flaute pronašli zajedničku ljubav prema muzici.   

 

Kako je kazala, veoma je zadovoljna atmosferom na prvoj muzičkoj radionici, koja je, u saradnji sa ,,Gradskom muzikom”, realizovana u „Puževoj kućici“.

 

 

Stanković je istakla da se nada da će ovakve i slične radionice tek zaživjeti u Budvi, ali i da je potebno kontinuirano raditi na razvijanju svijesti o značaju inkluzije ne samo kod građanstva, već, prvenstveno, kod roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju.


,,Oni treba mnogo više da se uključe i ličnim primjerom pokažu da podržavaju inkluziju, na kojoj tako često insistiraju. Vjerujem da će naredne radionice biti još bolje i uspješnije i da će oni koji danas nijesu bili prisutni, shvatiti šta njihova djeca propuštaju, kao i to da ne možemo očekivati od drugih da nas podrže i doprinesu inkluziji, ako to lično ne činimo”, kazala je Stanković.

Ona je istakla da je naročito ponosna na mlade članove ,,Gradske muzike”, koji su oduševljeno prihvatili da učestvuju u radionici i time pokazali da žele da se druže i povezuju sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju, kao i da imaju svijest o značaju inkluzije i otvoreno srce da je podrže

 

 

 

Sara Stefan, članica ,,Gradske muzike”, kazala je da voli svu djecu i da joj je drago kada vidi da se smiju i kada zna da im je sa svojim prijateljima uljepšala dan. Ona smatra da su ovakve radionice korisne, jer omogućavaju da se upoznaju i zbliže sa djecom sa smetnjama u razvoju, kao i da razviju svijest o njihovim potrebama.


Mlada muzičarka Ivana Babić istakla je da je veoma srećna, jer je osjetila moć muzike koja ih je spojila i učinila plemenitim. Ona smatra da bi svi trebalo više da se druže sa osobama sa smetnjama u razvoju, ali da to kod nas nije čest slučaj.


,,Postoje i oni koji to ne žele, jer misle da su iznad njih - što je, po mom mišljenju, veoma pogrešno i nehumano”, istakla je ona.sa osobama sa smetnjama u razvoju, ali da to kod nas nije čest slučaj.

 

A jedan dječak, divnih plavih očiju, Nikola Brajić kroz osmijeh nam je kazao da mu je bilo divno i da bi opet volio da se druži uz muziku i pjesmu. Njegova mama, Vesna Brajić, poručila je da su ovakve radionice značajne i za roditelje koji se raduju onda kada su srećna njihova djeca.


,,Inkluzivna muzička radionica” koja je održana u ,,Puževoj kućici”, dokaz je da je mnogo toga moguće kada postoji dobra volja, te da je svijet divno mjesto za život svih nas, kada se uvažavamo, volimo i pomažemo!

 

Radionica je dio je projekta »Saradnjom sa državnim organima i NVO sektorom do unapređenja potencijala i kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju« koji je podržala Komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblasti zaštita lica sa invaliditetom za 2018. godinu, koji sprovodi NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju "Naša inicijativa" Podgorica.

 

 

 

Članak je rađen u okviru projekta "Prevaziđimo različitosti" koji realizuje NVO "Puževa kućica" Budva u partnerstvu sa NVO "Sedma sila mladih" , a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt