05.09.2017

Obilježen Svjetski dan prve pomoći u Budvi

Opštinska organizacija Crvenog krsta Budve sa svojim volonterima, 4. septembra obilježili su Svjetski dan Prve pomoći. Na latou između hotela „Avala“ i hotela „Mogren“, mladi volonteri Crvenog krsta spremno su prihvatili izazov prenošenja znanja u pružanju prve pomoći stečenog tokom obuke u Crvenom krstu Budve. Ovogodišnje teme bile su: nezgode u kući, povrede sa kojima se svakodnevno susrećemo, a nijesmo znali kako da adekvatno odreagujemo.

 

Pripremila: Jovana Jagetić

cilju podizanja svijesti građana o značaju znanja i vještina u pružanju prve pomoći, u toku obilježavanja ovog značajnog datuma urađene su ankete i kviz na temu znanja iz Prve pomoći.

 

-Ljudi su u početku djelovali uplašeno, vjerovatno zato što ih Crveni krst podsjeća na hitne slučajeve i nemile događaje. Kasnije bi uvidjeli da se radi o korisnim savjetima i informacijama koje bi svi trebali da znaju. Većina njih nije znala odgovor na osnovno pitanje - koji je broj hitne pomoći. Saznali su i koji je to položaj u kom se stavlja povrijeđeno lice prilikom obimnog krvarenja. Na pitanje da li su sposobni da pruže prvu pomoć uglavnom su odgovarali potvrdno, ali kada smo završili anketu shvatili bi da postoje pravila za koja nijesu znali, kazala je za „Krug mladih“ Katarina Vukadinović, saradnica u Kancelariji za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade, takođe volonterka Crvenog krsta.

 

 

Bojan Dobrljanin, koordinator Prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Budve kazao je da je zadovoljan kako je proteklo obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u Budvi.


- Zahvalan sam organizaciji Crvenog krsta i volonterima koji su se i pored svojih obaveza odazvali pozivu i demonstrirali zavidan nivo znanja iz Prve pomoći. Sve ovo ima još veći značaj, jer je priređeno pred velikim brojem prolaznika. Najveći broj zainteresovanih za obuku je u osnovnim i srednjim školama, dok je manje odraslih, koji su izgubili osjećaj za prvu i najbitniju pomoć. Da bi neko postao volonter, dovoljno je da izrazi želju, da nam se obrati i naravno da bude human, a nama, da im pomognemo, što nam ujedno pričinjava i veliko zadovoljstvo.

 

 

Nakon obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći Opštinska organizacija Crvenog krsta i volonteri spremni su za nove poduhvate. Oni će 16. septembra organizovati akciju dobrovoljnog davalaštva krvi i tim povodom pozivaju humane ljude starije od osamnaest godina da učestvuju u akciji..

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt