26.09.2017

Održano predavanje o volonterizmu u Crvenom krstu

U prostorijama Crvenog krsta Budve 20.09.2017. godine održano je predavanje o volonterizmu, njegovoj ulozi i značaju za društvo i zajednicu. O iskustvima koja su stekli tokom višegodišnjeg volonterskog rada u Crvenim krstu govorili su volonteri iz Podgorice: Veselin Pajović i Anđela Radonjić.

 

Pripremila: Jovana Jagetić

Prisutni su pored teoretskog dijela imali priliku da čuju nešto više o iskustvima jednog aktiviste i o tome kakav je osjećaj pomagati drugima. Između ostalog, govorilo se o nastanku Svjetske organizacije Crvenog krsta, istorijskim činjenicama i simbolu Crvenog krsta. Naglašeno je da je sedam osnovnih principa koji čine suštinu Pokreta i kojih svaki volonter Crvenog krsta treba da se pridržava: humanost, nepristrastnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.


Veselin Pajović, volonter Crvenog krsta iz Podgorice kaže da ga često ljudi pitaju kakav je osjećaj biti volonter i da on uvijek ima isti odgovor.


„Pomagati drugima je nevjerovatan osjećaj. Ako zaista želite da budete volonter i znate zašto to radite, onda je normalno da ćete se osjećati dobro. Imate priliku da pomažete onima kojima je ta pomoć potrebna a ima ih dosta. Važno je da se organizuje grupa ljudi, koja će kroz druženje da spozna čari volonterizma. Najviši nivo obuke je kada je volonter spreman da postane edukator, kada svoje znanje prenosi na nove članove i motiviše ih na akciju. Organitacija Crvenog krsta može da funkcioniše jedino zahvaljujući takvim humanim ljudima“, kazao je za „Krug mladih“ Veselin Pajović.


Mladi mogu biti uključeni u sljedećim oblastima djelatnosi Crvenog krsta: difuziji odnosno širenju znanja o Crvenom krstu, međunarodnog humanitarnog prava; zaštiti žrtava rata i sprječavanju suvišne patnje i razaranja, pripremi za djelovanje u nesrećama, dobrovoljnom davalaštvu krvi, programima psiho – socijalne podrške; brizi o starim licima, nacionalnim manjinama i djeci sa posebnim potrebama.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt