01.04.2019

Pet godina "Puževe kućice" - Svjetlo na kraju tunela

Članovi Udruženja roditelja, djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“ Budva proslavili su 11. 5. 2018. godine peti rođendan, godinu dana nakon useljenja u prostorije koje im je dodijelila na korišćenje Opština Budva u TQ Plaza. Tim povodom priredili su svečanost u kojoj su prvi put nastupila djeca Udruženja, pokazavši koliko im je važna podrška i prihvaćenost od strane zajednice. Svoju radost podijelili su sa onima koji su našli vremena i načina da im se pridruže u ovom svečanom trenutku.

 

Bilo je tu plesa, recitacija, obraćanja onima koji donose odluke i potpisuju Konvencije, što je izazvalo mnogo emocija, smijeha ali i preispitivanja - da li smo mogli više i bolje.

 

 

Piše: Z.Radenović

Proslava pet godina rada bila je veliki događaj za one koji su krenuli od nule, bez adekvatne podrške zajednice, ali sa velikom željom da izađu iz sjenke i bore se za svoja prava. Počeli su sa devet članova u iznajmljenom stanu, bez uslova za rad, ali sa velikim entuzijazmom i željom da se izbore za bolji položaj u društvu.


,,Vremenom, novi članovi su se uključivali, a rijeki pojedinci pomagali. Danas okupljamo četrdesetoro djece sa različitim smetnjama u razvoju, uzrasta od 1 do 27 godina i njihove porodice. ,,Puževa kućica” pet godina u kontinuitetu pruža besplatan servis podrške svoj djeci kojoj je pomoć potrebna. Realizovali smo 15 projekata i veliki broj donacija u opremi, didaktičkom materijalu i novcu”, kazala je direktorica Udruženja Nataša Atastasov i dodala da su njihovi najveći rezultati ,,svaka novoizgovorena riječ, svaki novi napravljen korak, svaka nova složena kockica”.


I zaista, to se moglo osjetiti. Osmijesi i radost krasili su lica onih koji, uprkos sudbini koja ih je zadesila, nijesu prestali da vjeruju i da se raduju. Sa svojom djecom i saradnicima srdačno su dočekivali goste, a veselim programom doprinijeli da svima bude prijatno.

 

 

,,Naša vizija je inkluzivno društvo u kome će djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ostvariti svoja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na obrazovanje, pravo na život u porodici, pravo na kretanje i druženje, a naša misija da aktivno učestvujemo u građenju inkluzivnog društva jednakog za svu djecu i mlade”, istakla je Nataša Anastasov .

Ona je dodala da ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške donatora i Opštine Budva, koja im je u maju 2017. godine dodijelila predivan prostor na korišćenje.


,,Pužići su se smjestili u svoju kućicu, a naši prijatelji iz društveno odgovornih kompanija, javnih preduzeća i naši sugrađani su se potrudili da ovaj prostor opremimo savremenim sredstvima za rad i druženje. Dugujemo im veliku zahvalnost. Osmijesi na licima djece, kada ovdje dođu, govore nam da smo uradili pravu stvar’, kazala je Anastasov.


Kako je ,,Puževa kućica” rasla, njen stručni tim je postajao sve brojniji. Nataša Anastasov se svima zahvalila na uloženom radu i strpljenju, a roditeljima na pomoći u radu Udruženja. Djeci je čestitala na uspješnim nastupima i poželjela im još puno ovakvih druženja.

 

 

Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju “Puževa kućica” Budva je nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija osnovana u proljeće 2013. godine na inicijativu roditelja osmoro djece sa smetnjama u razvoju iz Budve.

 

Članak je rađen u okviru projekta "Prevaziđimo različitosti" koji realizuje NVO "Puževa kućica" Budva u partnerstvu sa NVO "Sedma sila mladih" , a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.


   

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt