17.09.2019

Seminar o upotrebi asistivne tehnologije održan u Udruženju „Puževa kućica“ Budva: Uskoro stiže i prva oprema za rad

Izvršna direktorica Udruženja Nataša Anastasov, istakla je da je ,,Puževa kućica” počela sa obukom stručnog kadra i primjenom asistivne tehnologije, te da je u toku nabavka asistivne opreme, nakon čega će početi sa konkretnom primjenom u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju.

Dvodnevni seminar na temu „Upotreba asistivne tehnologije u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju u udruženjima i ustanovama socijalne i dečje zaštite” održan je u prostorijama Udruženja „Puževa kućica“ Budva. Učesnici seminara prošli su obuku korišćenja asistivne tehnologije, koja predstavlja novi vid komunikacije i ima za cilj da olakša i uspostavi komunikaciju sa korisnicima, kao i da razvije njihove intelektualne kapacitete i mogućnosti.

 

Izvršna direktorica Udruženja ,,Puževa kućica” Nataša Anastasov, kazala je da je  primjena asistivne tehnologije u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju novina u Crnoj Gori. Ona je istakla da je ,,Puževa kućica” počela sa obukom stručnog kadra i primjenom asistivne tehnologije, te da je u toku nabavka asistivne opreme, nakon čega će početi sa konkretnom primjenom u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju.

 

Kako je kazala, stručna obuka kadrova je način da se asistivne tehnologije osposobe za upotrebu, da ih primijene u svom radu, kao i da obuče roditelje djece sa smetnjama koji će, u krajnjem slučaju, koristiti asistivnu tehnologiju.

 

 

Anastasov je istakla da je asistivna tehnologija veoma značajna u procesu socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju, naročito za djecu sa najtežim smetnjama - kako u komunikaciji za ostvarivanje osnovnih životnih potreba, tako i za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kao pomoć pri učenju, čitanju, pisanju, računanju… 

 

Kako je kazala, u Udruženju će uskoro instalirati korisne softvere i programe koji pomažu pri učenju osnovnih operacija za djecu koja su intelektualno očuvana. Oni će se, upotrebom prilagođenih tastatura i miševa, lakše izražavati i razvijati svoje mogućnosti. Vjeruje da će biti i onih koji će naučiti da rade neke poslove vezane za računare, bez govora i verbalizacije.

 

 

Anastasov je istakla da su potrebna velika finansijska sredstva za nabavku asistivne tehnologije, ali da će „Puževa kućica“, kroz dva projekta koja finansira FAKT, nabaviti dio opreme koja će im biti osnova za početak u radu. Raduje je što su stručni saradnici Udruženja i roditelji zainteresovani za obuku, koja će im pomoći u razvijanju znanja i kapaciteta koje će primijeniti u daljem radu.

 

 

Trener obuke Žana Despotović, istakla je da je program obuke akreditovan u Zavodu za školstvo i Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu, te da svi polaznici dobijaju sertifikat o pohađanju, nakon čega mogu da koriste asistivnu tehnologiju.

 

Marija Cimbaljević, defektolog-oligofrenolog i saradnica u Udruženju „Puževa kućica“, izrazila je zadovoljstvo zbog učešća na seminaru na kom je, kako je kazala, mnogo naučila o prednostima korišćenja asistivne tehnologije.

 

Ona je istakla primjere zemalja u oktruženju koje odavno koriste asistivne tehnologije u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju, te da je raduje što će uskoro početi da se primjenjuje i kod nas. Vjeruje da će rezultati biti brzo vidljivi, naročito u radu sa djecom koja pokazuju interesovanje za tablete i računare, kao i djecom iz autističkog spektra.

 

 

Vera Pajović, članica Udruženja i mama djevojčice sa smetnjama u razvoju, nije krila oduševljenje zbog saznanja do kojih je došla tokom obuke.

 

„Bili smo u prilici da se upoznamo sa primjerima kako asistivna tehnologija rješava naizgled nerješive probleme u komunikaciji. Upoznati smo sa primjerom mladića koji je tek uz primjenu Tobi računara, uspio prvi put da se izrazi. I ne samo to, on je tada prvi put pokazao svoje intelektualne sposobnosti i znanje za koje niko do tada nije znao”, kazala je Vera i dodala da, ukoliko asistivna tehnolgija pomogne makar jednom djetetu u Udruženju, njihova misija je uspjela.”

 

Obuka primjene asistivne tehnologije u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju realizovana je u okviru projekta "Doniraj-komuniciraj" koji je dio programa "Akademija održivosti" . Program se realizuje u okviru regionalnog projekta "UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo" koji implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. U Crnoj Gori, projekat realizuje Fond za aktivno građanstvo.

 

Članak je rađen u okviru projekta ,,Socijalna inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju” koji realizuje NVO ,,Puževa kućica” Budva u partnerstvu sa NVO ,,Sedma sila mladih”, a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt