17.09.2019

Seminar o upotrebi asistivne tehnologije održan u Udruženju „Puževa kućica“ Budva: Uskoro stiže i prva oprema za rad

Dvodnevni seminar na temu „Upotreba asistivne tehnologije u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju u udruženjima i ustanovama socijalne i dečje zaštite” održan je u prostorijama Udruženja „Puževa kućica“ Budva. Učesnici seminara prošli su obuku korišćenja asistivne tehnologije, koja predstavlja novi vid komunikacije i ima za cilj da olakša i uspostavi komunikaciju sa korisnicima, kao i da razvije njihove intelektualne kapacitete i mogućnosti.

Izvršna direktorica Udruženja ,,Puževa kućica” Nataša Anastasov, istakla je da je primjena asistivne tehnologije u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju novina u Crnoj Gori. Ona je kazala da je "Puževa kućica” počela sa obukom stručnog kadra i primjenom asistivne tehnologije, te da je u toku nabavka asistivne opreme, nakon čega će početi sa konkretnom primjenom u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju.

 

 

Anastasov je dodala da je asistivna tehnologija veoma značajna u procesu socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju, naročito za djecu sa najtežim smetnjama - kako u komunikaciji za ostvarivanje osnovnih životnih potreba, tako i za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kao pomoć pri učenju, čitanju, pisanju, računanju… 

 

Ona je naglasila da će u Udruženju uskoro instalirati korisne softvere i programe koji pomažu pri učenju osnovnih operacija za djecu koja su intelektualno očuvana. "Oni će se, upotrebom prilagođenih tastatura i miševa, lakše izražavati i razvijati svoje mogućnosti. Vjerujem da će biti i onih koji će naučiti da rade neke poslove vezane za računare, bez govora i verbalizacije", kazala je Anastasov.

 

 

Ona je napomenula i to, da su potrebna velika finansijska sredstva za nabavku asistivne tehnologije, ali da će „Puževa kućica“, kroz dva projekta koja finansira FAKT, nabaviti dio opreme koja će im biti osnova za početak u radu.

 

"Raduje me što su stručni saradnici Udruženja i roditelji zainteresovani za obuku, koja će im pomoći u razvijanju znanja i kapaciteta koje će primijeniti u daljem radu", kazala je Anastasov.

 

 

Trener obuke Žana Despotović, istakla je da je program obuke akreditovan u Zavodu za školstvo i Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu, te da svi polaznici dobijaju sertifikat o pohađanju, nakon čega mogu da koriste asistivnu tehnologiju.

 

Marija Cimbaljević, defektolog-oligofrenolog i saradnica u Udruženju „Puževa kućica“, izrazila je zadovoljstvo zbog učešća na seminaru na kom je, kako je kazala, mnogo naučila o prednostima korišćenja asistivne tehnologije.

 

Ona je navela primjere zemalja u oktruženju koje odavno koriste asistivne tehnologije u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju i istakla da je raduje što će uskoro početi da se primjenjuje i kod nas. Vjeruje da će rezultati biti brzo vidljivi, naročito u radu sa djecom koja pokazuju interesovanje za tablete i računare, kao i djecom iz autističkog spektra.

 

 

Vera Pajović, članica Udruženja i mama djevojčice sa smetnjama u razvoju, nije krila oduševljenje zbog saznanja do kojih je došla tokom obuke.

 

„Bili smo u prilici da se upoznamo sa primjerima kako asistivna tehnologija rješava naizgled nerješive probleme u komunikaciji. Upoznati smo sa primjerom mladića koji je tek uz primjenu Tobi računara, uspio prvi put da se izrazi. I ne samo to, on je tada prvi put pokazao svoje intelektualne sposobnosti i znanje za koje niko do tada nije znao”, kazala je Vera i dodala da, ukoliko asistivna tehnolgija pomogne makar jednom djetetu u Udruženju, njihova misija je uspjela.”

 

Obuka primjene asistivne tehnologije u radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju realizovana je u okviru projekta "Doniraj-komuniciraj" koji je dio programa "Akademija održivosti" . Program se realizuje u okviru regionalnog projekta "UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo" koji implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. U Crnoj Gori, projekat realizuje Fond za aktivno građanstvo.

 

Članak je rađen u okviru projekta ,,Socijalna inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju” koji realizuje NVO ,,Puževa kućica” Budva u partnerstvu sa NVO ,,Sedma sila mladih”, a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt