06.10.2017

Stručna posjeta predškolskim ustanovama u Budimpešti - Državni vrtići besplatni a privatnim subvencije

U organizaciji Montesori društva Srbije u toku je organizovana stručna posjeta Montesori vrtića i ustanova koje rade po Freinet programu u Budimpešti. Jedini crnogorski predstavnici su pet privatnih predskolskih ustanova i to "Svetionik" iz Bara, "Vini Pu" iz Budve, "Artic Pinokio" i "Mali Princ" iz Podgorice i "Arushi Pu" iz Ulcinja. Oni će u Mađarskoj boraviti do osmog oktobra. 

Predstavnici ovih vrtića kroz svoj razvojni plan već više godina uspješno sprovode Montessori program učenja a ovo im je prilika da se dodatno usavrše. Pored ovog programa, najaktivniji su u sprovodjenju NTC sistema učenja, za šta imaju licence za rad.

 

Predstavnica PPU "Vini Pu" iz Budve Marina Jovanović, kaže da je stručna posjeta kolegama u Budimpešti veoma intesantna i edukativana, te da su tokom susreta saznali da su njihovi državni vrtići besplatni a da privatni dobijaju subvencije.

 

-Ovih pet vrtića članovi su Udruženja privatnih predškolskih ustanova Crne Gore i već dugi niz godina, zajedno sa ostalima, bore se za neki od vidova subvencije koji već postoje u svim okolnim zemljama, naglašava Jovanović.

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt