28.09.2017

Svečano otvoren Prostor za mlade u Budvi

Nova etapa u kojoj mladi Budvani i Budvanke neće biti marginalizovani članovi društva, već aktivni učesnici i pokretači društvenih promjena, počela je juče svečanim otvaranjem „Prostora za mlade“ u Budvi. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović i ministar sporta Nikola Janović.

 

"Mladi će ubuduće svojim radom, idejama i vještinama doprinositi zajednici u kojoj žive", poručeno je na svečanom otvaranju.

Ne krijući radost i sreću zbog ukazane pažnje javnosti i prisustva visokih zvaničnika, mladi su pokazali da prostor koji im je dodijeljen odavno zaslužuju.

 

Tokom svečane ceremonije, članovi odbora koji će koordinisati rad prostora Kancelarije za mlade, govorili su o očekivanjima mladih i budućim aktivnostima. Oni su pokazali spremnost i odlučnost da kvalitetno osmisle i koordiniraju sadržaje koje će realizovati u prostoru koji im je namijenjen.

  

 
Ističući da je posredstvom ovogodišnjeg Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade, Ministarstvo sporta direktno pomoglo određene aktivnosti, osnivanje i opremanje novog "Prostora za mlade", ministar Nikola Janović je kazao da je zadovoljan činjenicom što u saradnji sa Ministarstvom sporta, još jedna crnogorska opština otvara vrata mladima.


"U Budvi živi više od četiri hiljade mladih. To je više od četiri hiljade kreativnih ideja i ogromna mladalačka energija koja treba da probudi aktivizam, a donosiocima odluka skrene pažnju na važna pitanja koja se tiču kvaliteta njihovog života. Otvaranjem novog Prostora za mlade, otvaraju vam se nove brojne mogućnosti, da na jednom mjestu u skladu sa vašim interesovanjima provedete slobodno vrijeme, neformalno se edukujete, uključite se u procese donošenja odluka i kreiranje omladinske politike", kazao je Janović i poručio budvanskoj omladini da samom činjenicom što je Prostor za mlade, vrata u vrata sa lokalnom upravom, imaju šansu više, da najkraćim mogućem putem, sa Opštinom razgovaraju o svojim potrebama, a što se tiče Ministarstva sporta “računajte na našu podršku“.

 

 


Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, kazao je da su "proteklih godina, a možda i decenija primijetili upadljiv nedostatak, alternativnih vanškolskih, edukativnih i razvojnih centara za mlade u Budvi te da nedovoljna briga o razvoju kulturnih i omladinskih prostora može nažalost na kraju dovesti i do marginalizacije društvenog angažmana mladih".


"Svjesni velike važnosti aktivizma mladih na polju kulture, umjetnosti i društva, opredjelili smo se da već u prvoj godini pomognemo otvaranju prostora za mlade u Budvi. Nadam se da će upravo ovaj prostor za mlade podstaći aktivnosti mladih generacija Budve", istakao je Dragan Krapović, poručivi mladima da je pred njima lijep period života, te da ga iskoriste istražujući, otvoreno i slobodno, misleći i stičući međunarodno iskustvo.

 

 


Ocjenjujući da je opština jedna od lokalnih uprava koja sistematski brine o mladima, programska menadžerka Foruma MNE Tamara Čirgić zahvalila je i Ministarstvu sporta koje, zaključila je, "kontinuirano sprovodi omladinsku politiku i koje je omogućilo da ovaj prostor bude opremljen".

 

 

"Prostor za mlade" površine je 75m2, nalazi se na 1. spratu poslovnog centra TQ Plaza i fizički je odvojen od Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade - Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Budva. Otvaranje prostora Kancelarije za mlade u Budvi sprovodi se u sklopu projekta koji je finansijski podržan od strane Ministarstva sporta Crne Gore, a Forum MNE je pružio podršku mladima iz Budve u dijelu izgradnje kapaciteta, organizujući obuke za članove odbora koji će koordinisati rad prostora Kancelarije za mlade.

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt