17.05.2019

U „Puževoj kućici“ uvijek veselo i radno!

Gotovo da nema dana, a da se u budvanskom Uduženju roditelja, djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“ nešto ne dešava. Pored svakodnevne stručne pomoći u cilju poboljšanja sposobnosti djece i mladih sa smetnjama u razvoju, kontinuirano im se pruža podrška i zaštita od svih oblika diskriminacije.

,,Puževa kućica” je drugi dom za oko 40 članova Udruženja, koje već šestu godinu uspješno radi na podizanju svijesti i upoznavanju djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju sa njihovim pravima i učenju poštovanju prava drugih.

 

Pored besplatnog pružanja servisa podrške svoj djeci kojoj je pomoć potrebna, neprestano se radi na ostvarivanju vizije Udružnja, a to je inkluzivno društvo u kome će djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ostvariti svoja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na obrazovanje, pravo na život u porodici, pravo na kretanje i druženje. Njihova misija je da aktivno učestvuju u građenju inkluzivnog društva jednakog za svu djecu i mlade.

 

S tom misijom zakoračili su i u ovo proljeće. Povodom obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, organizovali su druženje koje je mnogima izmamilo osmijeh i uljepšalo dan. Druženje je organizovano u znak podrške članovima Udruženja i djeci sa Daunovim sindromom.

 

 


Međunarodni dan osoba sa autizmom - 2. april 2019. godine obilježen je druženjem, razmijenom iskustva o autizmu i drugim razvojnim smetnjama, kao i novim metodama liječenja ishranom.

 


Na radionici sa djecom koju je vodila defektolog Marija Gurešić nastali su predivni crteži, a na radionici sa roditeljima koju je vodila defektolog Mirjanka Laušević Jović nastale su poruke podrške koje su poslale jedna drugoj.

 

 

 

 

Plavi dan, plave majce, plavi baloni, plavo je more samo je nebo granica. U znak podrške našim drugarima sa autizmom!

 

Članak je rađen u okviru projekta "Prevaziđimo različitosti" koji realizuje NVO "Puževa kućica" Budva u partnerstvu sa NVO "Sedma sila mladih", a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore. 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt