17.03.2019

Uspješna realizacija projekta „Innovate Your dreams“ u "Drugoj osnovnoj školi" u Budvi

„Kada sam mojim učenicima saopštila da ćemo učestvovati u projektu "Innovate Your Dreams" bili su oduševljeni.  Motivacija i angažman među učenicima je bio ogroman. Djeca su jedva čekala novi zadatak i vrlo aktivno učestvovala u njegovoj realizaciji. Roditelji su nas podržali, dali saglasnost za učešće u projektu  i pomogli nam u realizaciji pojedinih zadataka", kaže za Krug mladih Valentina Šćekić, koordinatorka projekta u Drugoj osnovnoj školi u Budvi.

 

Pripremila: Andrea Stojanović

Svjetski projekat ,,Innovat Your dreams” (Inovirajte vaše snove), uspješno se realizue u ,,Drugoj osnovnoj školi” u Budvi. Osnivač ovog projekta Karum Vits, nastavnik iz Pakistana imao je za cilj da pomogne učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja u budućnosti, koja još uvijek ne postoje, ali izvjesno je da će se stvoriti u vremenu koje dolazi.

 

Valentina Šćekić, koordinatorka projekta u "Drugoj osnovnoj školi” kaže da je projekat zasnovan na popularnom istraživanju koje je zaključilo da će 65% djece koja danas pohađaju osnovnu školu raditi na potpuno novim vrstama poslova koji još ne postoje.

 

Projekat je međunarodnog karaktera. U prvom modulu učestvovalo je 2000 nastavnika i 100,000 učenika, uzrasta od 7 do 16 godina,  iz 50 zemalja. Drugi modul počinje 1. aprila, a prijava za isti je u toku.

 

 

Šćekićeva ističe da su u proteklih sedam sedmica učenici uspješno završili svih šest projektnih aktivnosti u kojima su promovisali tri od sedamnaest održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih Nacija. Ciljevi se odnose se na kvalitetno obrazovanje, pristupačnu i čistu energiju i industriju, inovacije i infrastrukturu.

 

Ona smatra da se važnost projekta ogleda u tome što podstiče kompetencije učenika – komunikaciju, saradnju, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, kreativnost i inovativnost kao i digitalne kompetencije.

 

 

Na pitanje kako su došli na ideju da se uključe u realizaciju projekta u Drugoj osnovnoj školi u Budvi, objašnjava da svaka zemlja ima svoje koordinatore i da je iz Crne Gore prijavljeno njih sedam koji su u ovaj projekat uključili 105 nastavnika i oko 2 657 učenika iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola.

 

„ Jedna od  koordinatorki Marina Knežević, profesorica razredne nastave, iz Nikšića mi je predložila da se priključim projektu. Obzirom da prvi put učestvujem u jednom ovakvom projektu bila sam u početku skeptična. Međutim, privukla me je tema projekta -  zanimanja budućnosti koja još uvijek ne postoje, uloga tehnologije u svijetu promjena, industrije budućnosti. Naišla sam na podršku Uprave škole i stručnih saradnika, koji uvijek  sa entuzijazmom prihvataju svaku inovaciju u cilju razvoja, napredovanja i podsticanja kreativnosti kod učenika“ , kaže naša sagovornica.
 
Ona sa ponosom ističe da su djeca i roditelji veoma pozitivno reagovali na projekat.

„Kada sam mojim učenicima, saopštila da ćemo učestvovati u projektu " Innovate Your Dreams" bili su oduševljeni.  Motivacija i angažman među njima bio je ogroman. Djeca su jedva čekala novi zadatak i vrlo aktivno učestvovala u njegovoj realizaciji. Roditelji su nas podržali, dali saglasnost za učešće u projektu  i pomogli nam u realizaciji pojedinih zadataka", kaže Šćekićeva.


 

 

Ona ističe da su do sada prezentovali svoje ideje učenicima nekoliko odjeljenja u Drugoj osnovnoj školi, kao i  nastavnicima i roditeljima, i preporučuje kolegama i učenicima da uzmu učešće u ovom i sličnim projektima. Naglašava da se radi o projektu koji nije takmičarskog karaktera i nema pritiska ni straha od neuspjeha, te može samo da doprinese radnoj, kreativnoj i veseloj atmosferi u razredu.


„Kroz ovakav rad učenici, ali i nastavnici nadograđuju svoja znanja, vještine i što je najvažnije uključuju se lampice i  javlja se more ideja. Nastavnici, ali  i učenici na kraju projekta, poslije svih odrađenih aktivnosti  dobijaju sertifikate“, kaže Šćekićeva.

 

Za kraj našeg razgovora ističe da su ideje za budućnost kod djece neiscrpne, te da su učenici koristeći svoju kreativnost, fantaziju, inovacije, uspješno završavali svoje zadatke i svi su željeli da učestvuju.

 

"Oni su analizirali  i kritički razmišljali o tome šta svijet danas treba i kako da stvore bolji svijet. Svoje ideje su prezentovali kroz crteže, pismene sastave, vajarske radove, pa čak i prezentacije kao i napravljene kreacije od lego kocki, recikliranog materijala i sl. Učešće u jednom ovakvom projektu kod djece izaziva oluju ideja o budućnosti kao i poslovima budućnosti", poručuje  Šćekićeva.

 

Valentina Šćekić, kordinatorka projekta „Innovate Your dreams“

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt