13.12.2018

Bezbjednost na internetu - Mladi najugroženiji!

Uprkos rasprostranjenoj iluziji da mladi rastu uz internet i kao takvi digitalne tehnologije koriste  bezbjedno i efikasno, razne studije su pokazale da to nije slučaj.

Istraživanje „Net Children Go Mobile“ je pokazalo da se polovina djece uzrasta od 11 do 16 godina susrela sa jednim ili više vrsta rizika na internetu kao i da se unazad nekoliko godina povećao procent djece koja su prijavila uznemiravanje putem interneta. Istraživanje sprovedeno na italijanskom univerzitetu je pokazalo da većina studenata posjeduje nizak nivo vještina iz oblasti IT sigurnosti, da većina nije svjesna rizika pri upotrebi Wi-Fi mreže, zaštite telefona, da ne kontrolišu dozvole za pristup podacima koje aplikacije traže prilikom instalacije. Mladi su skloni objavljivanju ličnih informacija putem interneta, zbog čega kasnije u najvećem broju slučajeva zažale. Mnoge od ovih onlajn prijetnji bi bile spriječene da mladi poznaju osnove IT sigurosti.

 

Kod mladih u Crnoj Gori je takođe prisutan trend korišćenja tehnologija bez predhodnog znanja o potencijalnim rizicima i osnovama IT sigurnosti.


Marina Matijević, načelnica ITC sektora Ministarstva prosvjete Crne Gore kaže da se nadležno ministarstvo kontinuirano bavi pitanjem bezbjednosti djece na internetu. Ona ističe da se radi na unaređenju nastavnih programa u redovnim informatičkim predmetima kojim je predvidjen veći broj nastavnih jedinica i časova posvećenih ovoj temi, kao i da je do sada obučeno 150 zaposlenih u školama po ECDL programu za IT bezbjednost.

 

Kako je kazala, kroz inicijativu SurfujPametno od 2012. do 2017. godine edukovano je 14.200 osnovaca u 20 opština. Kroz 490 interaktivnih radionica mladi su naučili pravila ponašanju na Internetu, društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.Matijević je istakla da je u cliju edukacije o bezbjednom korišćenju interneta Ministarstvo prosvjete pokrenulo kreiranje kvizova pod nazivom „Pokaži šta znaš“, koji se nalaze na adresi www.pokazistaznas.edu.me.

 

Ona je istakla da su kizovi prilagođeni učenicima osnovne škole, ali da mogu biti od koristi i široj populaciji, obzirom da se mogu dijeliti na društvenim mrežama.

 

„Kvizovi su postali sastavni dio projekta Surfuj Pametno i korise se u nastavi informatike kao pomoćno nastavno sredstvo“, kazala je Matijević i dodala da Ministarstvo prosvjete u saradnji sa kompanijom Microsoft u školama realizuje projekat instalacije softvera za filtriranje sadržaja.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt