16.07.2018

"Dnevnik jednog luđaka" večeras na sceni između crkava u Budvi

U ponedjeljak, 16. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena monodrama/monopera „Dnevnik jednog luđaka“, nastala po motivima Gogoljeve pripovijetke, a u režiji makedonskog kompozitora i reditelja Marjana Nećaka. Predstava je nastala u produkciji Moving Music Theatra iz Bitolja.

O predstavi je zapisano: “’Dnevnik jednog luđaka’” N. V. Gogolja jedan je od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije, nastao puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini. Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta. Na lucidan način, kroz literarno perfektne, medicinski uvjerljive i pjesnički opojne opise Popriščinove bolesti, Gogolj progovara o bolesti društva i podsjeća nas da smo zapravo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću. Koja je stvarnost stvarnija? Ona koju čitamo u novinama, onu koju gledamo u svojoj neposrednoj blizini ili ona u nama? U sve izraženijoj borbi između istoka i zapada, lijevog i desnog, vjerskog i ateističkog poimanja svijeta, svako se bori za svoju normalnost i, paradoksalno, u takvoj borbi ispada lud. Ovaj komorni spektakl u trajanju od sat vremena kroz muziku, video i dramsko izvođenje istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog”. Kritičarka Nataša Govedić je dodala: “Već dugo nismo vidjeli monodramu odigranu s toliko promišljenosti, originalnosti i gorkohumorne lucidnosti kao u slučaju Grabarićeva opernog „Luđaka“.

 

Marjan Nećak rođen je 1976. u Bitoli. Odmalena je vezan za muziku, pa je završio osnovnu i srednju muzičku školu u Bitolju (kontrabas i solo pjevanje), sve vrijeme i komponijući. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti ESRA Paris-Skoplje-Njujork, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu kompoziciju. Radi kao kompozitor za Narodno pozorište u Bitolju od 1996, a od 2013. je docent na Fakultetu dramske umjetnosti u Skoplju, gdje predaje Interpretaciju pjevanja. Komponuje opere, simfonije, kamernu muziku, muziku za pozorište, balet i mjuzikle, muziku za film i televiziju, performanse, virtuelne izložbe, muzejske izložbe itd. Učestvuje na najvažnijim glazbenim festivalima u Makedoniji, bivšoj Jugoslaviji, na Balkanu i u dvadesetak zemalja svijeta. Dobitnik je šest nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festivalu “Vojdan Čеrnodrinski” u Prilepu.

 

U predstavi glumi Ozren Grabarić, jedan od najistaknutijih hrvatskih glumaca, a autor videa je Marin Lukanović.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt