02.08.2017

Arheološka radionica za djecu u Budvi

Arheološka radionica za djecu "Arheolab" koju vodi dipl. arheolog Asja Zec u saradnji sa JU "Muzeji i galerije Budve", namijenjena je uzrastu od 5 do 15 godina i održavaće se tokom avgusta u Gradskom parku nadomak Starog grada u Budvi dvokratno i to: od 10 do 13 i od 17 do 19 časova svakog dana, uključujući i vikend. Učestvovanje je besplatno.

U ljetnjoj međunarodnoj arheološkoj školi „Arheolab“ djeca na jednostavan ali zanimljiv način dolaze u direktan kontakt s arheološkim istraživanjem antičke Budve. Družeći se, na kreativan način, saznaju šta znači biti član istraživačkog tima i kako stvarati istorijske pretpostavke za bolje razumijevanje starih civilizacija Mediterana. Djeca kroz igru i direktno eksperimentisanje, učestvuju u simulaciji arheološkog iskopavanja. U drvenom boksu, ispunjenom slojevima zemlje, pronalaze predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje – uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom otrkivaju – dešifruju.

Cilj je da djeca asimiliraju kompleksne koncepte putem igre, da shvate pojmove poput prostora i vremena datih fizičkim preslojavanjem sedimenata koji su se nataložili tokom stotina ili hiljada godina. Odnosno, da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt