24.07.2017

Autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević - Sloboda je najskuplja kapitalistička reč

U utorak, 25. jula, nastavlja se dramski program 31. festivala „Grad teatar“. Na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h biće izveden autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč" u produkciji BITEF teatra iz Beograda.

"Predstava je inspirisana istraživanjem i putovanjem autorki u najizolovaniju zemlju na svijetu, koja i dalje pobuđuje pažnju i osudu ostatka svijeta – Sjevernu Koreju, i preispituje ideju slobode u dobu sve većeg globalnog nadzora. Publika će imati priliku da prisustvuje svojevrsnoj turističkoj turi kroz zemlju koja se danas i dalje smatra najvećom babarogom "demokratskog svijeta", kroz koju se otvara pitanje slobode i neslobode u današnjem društvu. Predstava postavlja pitanja kolika su ograničenja našeg mišljenja, uslovljenog stalnim propagandama i kontekstom iz koga dolazimo? Koliko je pojam slobode relativan i određen društveno-kulturnim kontekstom? Da li je vidljivi kult ličnosti gori od nevidljivog kulta kapitala? Šta nam Sjeverna Koreja – poslednji ostatak Hladnog rata – govori o našem, "zapadnom" svijetu? Da li je jedini način da se izbegne imperijalna dominacija posjedovanje atomske bombe i opštenarodne odbrane? Da li socijalističko uređenje nužno mora da bude i totalitarno? Predstava se suočava sa mogućnostima i nemogućnostima da govorimo o jednoj zemlji van našeg kulturnog i političkog koda”.

 

 

Predstava je premijerno izvedena 2016. godine na jubilarnom, 50. BITEF-u, a od tada se izvodi na redovnom repertoaru BITEF teatra. Odabir ove predstave za program 50. BITEF-a selektori su obrazložili sledećim: "Predstava Sloboda je najskuplja kapitalistička reč izvesno je jedna od najoriginalnijih Bitefovih festivalskih produkcija u ovih 50 godina. Nju su osmislile, ali je i same izvode, dramaturškinje Maja Pelević i Olga Dimitrijević, a na osnovu svog istraživačkog puta u Pjongjang. Polazna tačka njihovog istraživanja jeste uvid da je, posle pada Berlinskog zida, te nedavnog otopljavanja odnosa SAD i Kube, Severna Koreja poslednji ostatak Hladnog rata, idealna za projekciju svih stereotipa o ‘neprijatelju’. U scenskoj formi dobro kontrolisanog turističkog putovanja, autorke suočavaju i ispituju propagandne obrasce i stereotipe totalitarnog režima Severne Koreje i zapadnih neoliberalnih demokratija, te kako se u tom kontekstu reprezentuje i doživljava ideja slobode i kako se njome manipuliše".

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt