10.08.2017

Bekim Sejranović o svom književnom radu - Grad teatar

U petak, 11. avgusta, sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika u Budvi će se održati poslednje veče književnog programa ovogodišnjeg festivala. Na Trgu će nastupiti Bekim Sejranović, koji će govoriti o svom dosadašnjem književnom radu.

Bekim Sejranović je rođen u 1972. godine u Brčkom, gdje je završio sedam razreda osnovne škole. Osmi razred završio je u Bosanskoj Gradišci, a od 1985. godine pohađa Srednju pomorskoj školu u Rijeci, smjer nautika. Nakon položene mature studira jednu godinu na Pomorskom fakultetu u Rijeci, no potom odustaje od sna da postane pomorac, i počine studirati kroatistiku i komparativnu književnost na Povijesno-filozofskom fakultetu u Rijeci. 1993. godine seli se u Oslo (Norveška), gdje nastavlja da studira i 1999. godine na tamošnjem Povijesno-filozofskom fakultetu obranio je magistarski iz područja hrvatske književosti. Od 2001. do 2006. godine radi kao lektor na spomenutom fakultetu i predaje južnoslovenske književnosti, jezike i prevođenje. Od 2000. godine do danas radi kao sudski tumač i književni prevodilac, predaje norveški za strance i piše i objavljuje vlastitu prozu. Romani i kratke priče prevedene su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski. Za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio je nagradu „Meša Selimović“ koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Živio je u Ljubljani od 2011. do 2014, a od 2015. godine stalno je nastanjen u Zagrebu, gdje trenutno živi i radi. Razveden je tri puta i ima dvije kćeri, jednu u Oslu i jednu u Ljubljani.
Do sada je objavio: Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova (Adamić, Rijeka 2001), Fasung (Naklada MD, Zagreb 2002), Nigdje, niotkuda (Profil, Zagreb 2008), Ljepši kraj (Profil, Zagreb 2010), Sandale (VBZ, Zagreb, 2013), Tvoj sin, Huckleberry Finn (VBZ, Zagreb, oktobar, 2015) i Dnevnik jednog nomada (VBZ, Zagreb 2017, Booka, Beograd, 2017).

Sa autorom razgovor vodi književnik i publicista iz Beograda Mića Vujičić.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt