22.08.2017

Festival Ćirilicom od 23. do 28. avgusta u Budvi

U organizaciji JU Narodna biblioteka Budva i Udruženja izdavača i knjizara Crne Gore, od 23. do 28. avgusta publika će imati priliku da prisustvuje festivalu naziva "Ćirilicom". Programom su predviđeni: izložba savremenih ćiriličnih knjiga i vrhunske literature na ćiriličnom pismu, ekspertska predavanja na temu zaštite i afirmacije ćiriličnog pisma, okrugli sto na istu temu, kao i književni programi sa učešćem najpoznatijih imena naše književnosti.

Programi će se odvijati u budvanskom Starom gradu izmedju crkve Svete Trojice i Santa Marije i svi počinju u 20 sati. Festival će 23. avgusta u 20 sati svečano otvoriti predsjednik opštine Budva Dragan Krapović, a programom otvaranja je predviđeno predstavljanje knjige mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija "Žitije svetog mitropolita Petra drugog-cetinjanskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca”. O knjizi će govoriti prof.dr Siniša Jelušić, dok će u nastavku večeri o Njegošu besjediti mitropolit Amfilohije.


Drugog dana festivala, 24. avgusta u povodu obilježavanja 170 godina od štampanja Gorskog vijenca, u programu izmedju crkava od 20 sati učestvovaće pjesnici: Milica Bakrač, Milutin Mićović, Bećir Vuković i Andrija Radulović, a nakon toga biće organizovan okrugli sto sa temom Ćirilica- latinica / iskušenja multikulturalnosti u kontekstu EU. O ovoj temi govoriće: Božena Jelušić, Aleksandar Jerkov i Siniša Jelušić.


Predsjednica Sveslovenske akademije umjetnosti iz Varne, Elka Njagolova, će u petak, 25. avgusta, nakon uvodne riječi Bećira Vukovića, govoriti o Ćirilu i Metodiju i počecima pismenosti kod Slovena.


Sljedećeg dana, 26. avgusta u programu festivala Ćirilicom naći će se priča u staroruskom epu Slovo o polku Igoreve u prevodu i prepjevu Vere Horvat, a djelo sadrži ilustracije i kaligrafske listove originalnog teksta. Festival Ćirilicom biće okončan u nedjelju , 27.avgusta besjedom Siniše Jelušića povodom 170 godina Gorskog vijenca i učešćem Slavomira Gvozdenovića i rumunskog pjesnika Lučijana Aleksijua.

 

Osnovna ciljna grupa su čitaoci, posjetioci i gosti Budve, kao i najšira književno-kulturna javnost u Crnoj Gori. Realizacijom ovog projekta afirmišu se na najbolji način upotreba, čuvanje i njegovanje ćiriličkog pisma, zaštita ćirilice kao kulturnog dobra, što je u današnjim okolnostima od ogromnog značaja.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt